Home / ZDRAVLJE / ANTIOKSIDANS BOMBA: SKUVAJTE ČAJ OD SUVIH MASLINOVIH GRANČICA I OZDRAVITE OD TEŠKIH BOLESTI! (RECEPT)

ANTIOKSIDANS BOMBA: SKUVAJTE ČAJ OD SUVIH MASLINOVIH GRANČICA I OZDRAVITE OD TEŠKIH BOLESTI! (RECEPT)

napitakPrema najnovijim istraživanjima, čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa nego zeleni čaj koji je na glasu kao jedan od najboljih.

Iako na samo pomisao masline uglavnom vizualiziramo ukusan i zdrav plod, izuzetno je koristan i lekovit list masline. Naime, istoriju te biljke seže daleko u prošlost, reč je o stablu koje može da živi i do 3000 godina.

Preparate od maslinovog lišća koristili su i stari Egipćani, a u Bibliji se spominje i više od 1000 puta.

List masline obiluje brojnim lekovitim svojstvima. Najaktivniji spoj u lišću masline koji se uglavnom i veže uz terapeutsko delovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid).

Upravo je taj spoj i produkti njegove hidroliticke razgradnje pravo antibakterijsko delovanje.

List masline pomaže kod upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripa, meningitisa, hepatitisa B, herpesa itd.

Pomaže i kod upala mokraćnog sistema, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprečava infekcije uzrokovane delovanjem gljivica.

Spojevi u maslinovom listu jačaju imunološki sistem, podižu energiju organizma, poseduju antivirusno, antiparazitsku, antibakterijsko i antifungalno delovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi te nivo lošeg holesterola (LDL-a).

Recept za čaj

Za šoljicu čaja od 2 do 3 dcl potrebno vam je od 15 do 20 osušenih listova masline (možete ih malo izdrobiti). Prokuvajte vodu, ubacite u nju listove i kuvajte još 2 do 3 minuta.

Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta pa ih zatim izvadite. Nije dobro da listovi stoje u vodi predugo.

Čaj možete piti hladan ili topao sa medom, limunom ili bez ičega. Pijte ga svakoga dana kako biste osetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno.

Blagog je ukusa. Listiće za čaj najbolje je brati u proleće kad su mladi. Operite ih i osušite na vazduhu, a čuvati ih možete u zatvorenoj posudi.

(Dnevno.hr)

Check Also

PRVI ZNAK DA SE U VAŠEM TELU FORMIRA KRVNI UGRUŠAK KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN

Krvni ugrušci ili tromb mogu da budu izuzetno opasni po život, iz krvih puteva se …