Home / ZDRAVLJE / ATRAKTIVNO I MOĆNO: Zmajevo voće iznova pobeđuje kao afrodizijak i čistač organizma…

ATRAKTIVNO I MOĆNO: Zmajevo voće iznova pobeđuje kao afrodizijak i čistač organizma…

Slice of pitahaya

Kraljevsko ili Zmajevo voće u svetu poznato i kao Pitaja, po drugi put je proglašeno kao supernamirnica. Oku vrlo privlačna, u sebi krije blago koje donosi niz zdravstvenih dobrobiti.

Smanjenje holesterola, regulacija šećera u krvi, afrodizijačka svojstva samo su neki od njih.

Pitaja je plod južnoameričkog kaktusa iz vrste koje pripadaju rodu Hilocereus, a sadrži obilje antioksidansa, karotena, vitamina C, vitamina B2, B1 i B3, magnezijuma, fosfora, vlakna i kalcijuma.

Spolja ga obavija lepa crveno-ljubičatsta i nejestiva kora s bodljama, dok unutrašnjost krije belo ili crveno ‘meso’ – tačnije, pulpa sa crnim semenkama. Upravo te semenke su bogat izvor omega 3 masnih kiselina te deluju na smanjenje holesterola u krvi.

Zmajevo voće ima bogate nutritivne vrednosti i to posebno za poboljšanje zdravlja očiju, poboljšanje varenja u organizmu i smanjenje masnoća, poboljšanje metabolizma tela, kao pomoć u formiranju zdravih zuba i čvrstih kostiju, za poboljšanje gubitka apetita i izgleda kože te poboljšavanje opšteg imunog sistema tela.

Kaktus cveta nekoliko puta svake godine. Cvet je prekrasan, dug oko 15 cm i širok 30 cm u prečniku, cveta noću i odumre uz prve zrake sunca. Daje prinos nakon uspešnog oprašivanja noćnih oprašivača moljaca i šišmiša.

Iako u prirodi raste samo u Južnoj Americi, poljoprivrednici su uspeli uzgajati to zdravo voće na Tajlandu, Šri Lanci, Bangladešu i Filipinima.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …