Home / ZDRAVLJE / AUTIZAM MOŽE DA SE LEČI: Naučnici uspeli da preokrenu proces u mozgu! (VIDEO)

AUTIZAM MOŽE DA SE LEČI: Naučnici uspeli da preokrenu proces u mozgu! (VIDEO)

Naučnici su uspeli da pokažu kako se autizam razvija kao posledica procesa u mozgu i kako ti procesi mogu da se preokrenu. Možda će samo to biti dovoljno za lečenje ovog poremećaja

autizam-decaFoto:Profimedia-Corbis

Autizam je poremećaj ponašanja koji ima brojne genetske uzroke. Njegovi simptomi su povučeno i repetitivno ponašanje, poput ljuljanja napred nazad u sedećem položaju i izbegavanje svake socijalne interakcije.

Istraživači sa MIT-ja su uspeli da preokrenu neke od procesa razvoja tih simptoma tako što su pronašli jedan specifični gen, “Shank3″, koji nedostaje nekima od onih koji pate od autizma, piše MITNews.

U studiji koju su sproveli na miševima, oni su dokazali da uključivanje tog gena, u kasnijem periodu života, omogućava mozgu da uspostavi neuronske veze koje mu nedostaju i tako proces razvoja autističnog ponašanja preokrenu u proces ozdravljenja.

– Rezultati govore da je zaista moguće uticati na mozak pacijenta čak i u odraslom dobu i da su neki degenerativni procesi izlečivi. To daje nadu da će se u budućnosti pronaći uspešan tretman za autizam – kaže profesor Guoping Feng, sa MIT-ja.

Protein koji proizvodi gen “Shank3″ je odgovoran za organizaciju stotina drugih proteina koji učestvuju u stvaranju i održavanju neuronskih veza. Proučavajući retke slučajeve u kojima postoji defekt ovog gena, omogućilo je bliži uvid u neurobiološki mehanizam koji dovodi do autizma. Nedostatak ili defekt ovog gena vodi do poremećaja neuronskih veza, što dovodi do razvoja simptoma autizma, a to je jasno pokazano ovom studijom na miševima.

Istraživanje je podrazumevalo da se genetskim inžinjeringom isključi gen “Shank3″ kod miševa, u embrionalnoj fazi razvoja, ali da kasnije, intervencijom u ishrani, ponovo može da se uključi.

Miševi su razvili simptome autizma, ali kada im je kasnije, u odraslom dobu, gen ponovo uključen, uspeli su da suzbiju autistično ponašanje i uspostave socijalnu interakciju.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …