Home / ZDRAVLJE / Biljka koja leči glavobolje i migrene,nesanicu,upalu creva,disajne puteve,plodnost…(RECEPT)

Biljka koja leči glavobolje i migrene,nesanicu,upalu creva,disajne puteve,plodnost…(RECEPT)

Uz ovu se biljku vežu brojni mitovi. U staroj Grčkoj bila je poznata kao simbol ljubavi i plodnosti.

Ultra Violet Tea At Tranquil

Njen miris iskoristio je i ružni Hefest kojem je tako uspelo poći za rukom da osvoji lepu Afroditu.

U evropskoj kulturi ljubičica je zbog svog izgleda najpoznatija kao simbol poniznosti, skromnosti i tajne ljubavi, no Napoleon ju je smatrao znakom hrabrosti, otpornosti i istrajnosti pa ju je uzeo za svoj amblem.

Ljubičica je jedan od vesnika proleća, počinje cveta krajem februara, a uglavnom cvate do kraja aprila. Najviše se koristi u lečenju disajnih puteva i upale creva.

Sadrži fenolne glikozide saponine, flavonoide i sluzi što joj daje lekovita svojstva.

Deluje protivupalno, protiv bolova, pomaže pri iskašljavanju, snižava povišenu temperaturu teljesnu.

Istraživanja su pokazala da ljubičica zaustavlja rast zloćudnih ćelija raka. Sadrži salicilnu kiselinu koja je sastavni deo aspirina i efikasna je u lečenju glavobolje, migrene i nesanice. Ima antibakterijsko delovanje, a koristi se i kod kožnih upala, oteklina, deluje protiv bolova i kao sedativ.

Čaj od ljubičica koristi se protiv kašlja, velikog kašlja, nakupljanja sluzi, astme, bronhitisa i upale pluća.

Čaj navodno pomaže i kod proširenih vena. Mast od ljubičica je melem za rane, preporučuje se kod neurodermatitisa, opekotina i tjemenice kod odojčadi kao i kod uklanjanja ožiljaka. Koristi se i protiv upale dojki, ali i protiv raka dojke i protiv metastaza nakon operacije raka dojke.

Čaj od ljubičice priprema se od listova i cvetova, koji se prikupljaju u martu i aprilu, te suše u hladu na prozračnom mestu. Za šolju čaja dovoljna je kašičica mešavine.

Sirup jača srce i leči nesanicu

Za sirup vam je potrebno 90 grama cvetova mirisne ljubice, 120 grama šećera, 1,5 litre vode. Cvetove bez cvetne čašice stavite u lonac i prelijte ključalom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim procedite i dobro istisnute te dodajte šećer.

Na laganoj vatri zagrevajte uz neprestano mešanje dok se šećer potpuno ne rastopi. Čim sirup počne da ključa, sklonite ga s vatre i poklopljeno ostavite da se ohladi.

Ulijte zatim u čistu staklenu bocu, čvrsto zatvorite i čuvajte na tamnom mestu.

Pomaže prilikom kašlja, nesanice i srčanih tegoba.

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …