Home / ZDRAVLJE / Biljka nade- Biljka zvana i štap sv. Petra deluje protivupalno, leči bubrege, mehur i probavni sistem

Biljka nade- Biljka zvana i štap sv. Petra deluje protivupalno, leči bubrege, mehur i probavni sistem

zlatnicaBiljka zlatnica (Solidago virgaurea L. Asteraceae) vrlo je rasprostranjena biljka planinskih, ali i kontinentalnih krajeva, danas nažalost retko spominjana. Iz zaborava bi je svakako trebalo iščupati jer u sebi krije brojne blagodati za zdravlje koje sa lakoćom mogu odagnati niz zdravstvenih teškoća.

Zlatnica je u narodu poznata i kao zlatna ratvica ili štap Sv. Petra, a pronaći se može konkretno na šumskim obroncima, uz vodene jarke, na proplancima i krčevinama. Krasi je stabljika sa zlatnožutim, zvjezdastim cvetovima, a izraste do visine od oko 80 centimetara. Cvetovi zlatnice ubiraju se jula do oktobra.

Reč je o biljci izuzetno korisnoj kod crevnih oboljenja i krvarenja, a posebno se lekovitom smatra kod bubrežnih oboljenja. Blagotvorni su i njeni cvetovi i listovi pa se preporučuje kod svih težih oboljenja bešike i bubrega.

Poznata je i kao „veliki smirivatelj“ jer deluje protivupalno, što je od posebne važnosti kod upale mokraćnog mehura (cistitis). Preporučljivo je koristiti je uz antibiotik jer ne deluje protiv bakterija, ali deluje protivupalno te je blagi diuretik.

Njena dodatna „moć“ jest u tome što deluje i spazmolitičko pa znatno ublažava spontane kontrakcije (stezanja) mokraćnog mehura koje mogu biti vrlo bolne, poput jakih grčeva.

Zlatnica se pokazala i vrlo lekovitom u borbi protiv depresije i ostalih psihičkih opterećenja pa se u narodu spominje i kao biljka nade, odnosno biljka koja nosi utehu. U mnogim apotekama postoje i gotovi preparati od ove biljke, no nabavite li biljku, svakako od nje pripremite čaj.

Priprema lekovitog čaja:

Jednu vrhom punu kašičicu zlatnice stavite na 1/4 litre vode i pustite da kratko odstoji. Dodati možete i koprivu te brocika jer u kombinaciji s tim biljkama deluje snažnije

Check Also

HITNO UPOZORENJE DR NESTOROVIĆA!

Poslednjih dana i nedelja vazduh u Srbiji ima i boju i miris. Iz godine u …