Home / ZDRAVLJE / ČAK PET GODINA: Mediteranska prehrana mozak čini mlađim..

ČAK PET GODINA: Mediteranska prehrana mozak čini mlađim..

500-1

Mediteranska ishrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki naučnici.

Ranija istraživanja povezala su meditaransku ishranu s manjim rizikom razvoja Alchajmerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljka istraživanja Iian Gu sa njujorškog univerziteta Kolumbija.

Za potrebe ove studije naučnici su se usredsredili na starije ljude sa normalnom kognitivnom funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska ishrana povezati s manjim gubitkom moždanih ćelija povezanih sa starenjem.

„Uspeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske ishrane i boljeg stanja mozga“, rekla je Gu.

Za to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim magentnom rezonancom pogledati u kakvom im je stanju mozak.

U uporedi sa ljudima koji nisu redovno jeli mnoge sastojke mediteranske ishrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga i više sivih i belih ćelija.

Razlika u zapremini mozga ljudi koji su jeli mediteransku hranu i onih koji nisu slična je onoj kakva se stvori u pet godina starenja, zaključili su naučnici u časopisu Neurologi.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …