Home / ZDRAVLJE / Češete se, ali vas još više svrbi? Evo zbog čega se to dešava!

Češete se, ali vas još više svrbi? Evo zbog čega se to dešava!

svrab-rukaPoznato je da češkanje kože generiše povećanu bol i osetljivost, a sada su naučnici dokazali i zašto.

Dobar je osećaj počešati se gde nas svrbi, ali ubrzo nakon toga fizička senzacija se intenzivira i svrab postaje gori nego pre. Nova studija naučnika s Medicinskog fakulteta iz St. Luisa otkriva u čemu leži tajna dodatnog svraba, prenosi „Tportal”.

Sudeći po njihovim istraživanjima, češkanje izaziva mozak da luči serotonin koji pojačava utisak da svrab treba i dalje stimulisati.

Stručnjaci smatraju da će njihova saznanja pomoći ljudima koji pate od hroničnih problema s neurodermatitisima i povećanom osetljivošću kože na nadržaje i svrab.

„Problem nastaje kad neuroni prime signale, bol odgovara lučenjem serotonina kako bi pomogao organizmu da kontroliše osećaj bola.

Ali, kako se serotonin širi iz mozga u kičmenu moždinu, tako otpušteni hemijski sastavi mogu da utiču na nervne ćelije koje utiču na doživljaj intenziteta svraba”, kazao je doktor Zhou-Feng Chen, vođa istraživanja.

(Dnevno.rs)

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …