Home / ZDRAVLJE / “ĐAVOLJI BRŠLJAN”: Ova biljka je najpoznatija po svojoj neverovatno efikasnoj sposobnosti prečišćavanje vazduha..

“ĐAVOLJI BRŠLJAN”: Ova biljka je najpoznatija po svojoj neverovatno efikasnoj sposobnosti prečišćavanje vazduha..

500

Epipremnum aureum ili „zlatna puzavica“ je jedna od biljaka koje su postale popularne pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove.

Međutim, u poslednje vreme sve više dolaze do izražaja blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi i „detoksikaciju“ zgrada.

Ona može da ukloni formaldehid iz vazduha, a i mnoge druge štetne hemikalije. Za nas je važna činjenica da se oko 70 odsto detoksikacije organizma obavi preko disanja, pa je izuzetno bitno da živimo i radimo u prostorijama sa čistim vazduhom.

Ova čvrsta puzavica se lako gaji i odgovara joj direktno ili malo zasenjeno direktno svetlo, osim tokom jakih vrućina kad sunce može da bukvalno opeče listove. Od količine svetla zavisiće i količina tamnih i svetlih nijansi na listovima.

Epipremnum voli redovno zalivanje, ali ne treba preterivati niti koren treba da ostane dugo u vodi – redovno praznite podmetač. Ako primetite smeđe mrlje na lišću, treba da pojačate zalivanje i češće vlažite vazduh.

Zovu je još „đavolji bršljan“ ili „biljka novca“ jer se smatra da donosi sreću, ali Epipremnum aureum je danas najpoznatiji po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh.

Check Also

TU JE U VAŠOJ KUĆI NA MNOGIM MESTIMA- UPOTREBLJAVATE GA A NE ZNATE DA JE SMRTONOSAN

Zahvaljujući kontinuiranim istraživanjima neprestano usvajamo nova znanja o opasnostima po zdravlje koje vrebaju u našem …