Home / ZDRAVLJE / Dečak (9) je umirao, trpeo je nesnosne bolove i bio pun rana i plikova. Njegovi roditelji su tada pristali na poslednju opciju i – uzburkali ceo svet!

Dečak (9) je umirao, trpeo je nesnosne bolove i bio pun rana i plikova. Njegovi roditelji su tada pristali na poslednju opciju i – uzburkali ceo svet!

Jedan devetogodišnji dečak sa neizlečivom kožnom bolešću, koji je bio u kritičnom stanju, ponovo ide u školu i živi normalan život.

Njegov primer je jedan od najilustrativnijih koji opisuju šta terapija genima može da postigne, preneo je „Glas Amerike“.

Dečak, čiji roditelji su tražili da ostane anoniman, donedavno je patio od retke genetske bolesti kože, zbog koje je svuda po telu imao otvorene rane i plikove.

Bio je u jakim bolovima, a njegovi lekari kažu da nisu imali nikakve druge opcije, dok dečakov otac nije tražio da razmotre eksperimentalnu terapiju genima.

– Mislili smo da ne možemo ništa da uradimo za to dete i opredelili smo se za palijativnu negu. Razgovarali smo sa porodicom, a oni su nas preklinjali da učinimo nešto u vezi sa tim, da probamo sve što možemo i tako smo stupili u kontakt sa profesorom Delukom i razgovarali o ovom slučaju.

On je ponudio da nam da kožu da prekrijemo čitavo dečakovo telo – navodi Tobijas Roteft sa Univerziteta Rur.

Terapija italijanskog lekara Mikelea Deluke još je bila u eksperimentalnoj fazi, ali se on složio da je isproba kao terapiju i poslednju nadu za dečaka.

Njegov tim je uzeo mali uzorak zdrave kože dečaka, ubacio zdravu verziju gena koji je izazvao bolest i zatim napravio kvadratni metar kože za dečaka.

Lekari su zatim nalepili novu kožu na dečaka tokom tri različita hiruruška zahvata, od kojih je prvi bila početkom 2016. godine.

– Već mu je bilo bolje posle prve transplantacije na rukama i nogama u oktobru. Posle druge transplantacije, veće na leđima, regeneracija kože imala je efekta za dečaka. Odmah se bolje osećao. Njegove vitalne funkcije bile su bolje i tada smo shvatili da smo uspeli – rekao je Roteft.

– Uspelo je, i mi smo srećni da je uspelo. Taj dečak se ponovo vratio svom normalnom životu. O tome smo sanjali i bilo je moguće. Dobro je – dodao je on.

Od ivice smrti do normalnog života. Dve godine kasnije dečak se vratio u školu, ne uzima lekove i živi potpuno normalan život. Međutim, tim lekara pratiće njegovo stanje veoma pažljivo ubuduće, zbog raka kože ili bilo koje druge komplikacije, naveo je „Glas Amerike“.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: TO JE OPASNO PO ŽIVOT, TE PREPORUKE SU DEBILNE..

“Mogu samo da kažem da sam bio zaprepašćen brojem dece sa poremećajem razvoja mozga. Za …