Home / ZDRAVLJE / Evo kako da se zaštitite najbolje od krpelja..

Evo kako da se zaštitite najbolje od krpelja..

Šetnja u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, koji je najaktivniji upravo u proleće.

krpelj 1

Ovi mali teško uočljivi paraziti izazivači su mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija lajmska bolest.

Za nju je karakteristično da se simptomi ne javljaju odmah nakon ujeda insekta, već može da prođe puno vremena do pojave bolesti.

Najčešće se manifestuje crvenilom oko zglobova koje se premešta sa jednog na drugi zglob. U kasnijim fazama izaziva oštećenja perifernog nervnog sistema i encefalitis, odnosno upalu mozga, upozoravaju stručnjaci i podsećaju na mere zaštite kojih se treba pridržavati:

1. Preporučuje se zaštita prikladnom odećom i obućom – dugim rukavima i nogavicama uvučenim u čarape i zatvorenim cipelama. Odeća neka bude svetlijih boja, jer je na njima lakše primetiti krpelja.

2. Treba hodati obeleženim stazama i izbegavati provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, kao i odlaganje odeće na drveće, žbunje i zelene površine.

3. Bilo bi dobro koristiti sredstava koja odbijaju krpelje, odnosno naneti ih na izloženije delove tela. Obavezan je pregled i tuširanje nakon povratka iz prirode.

4. Pri pregledu posebnu pažnju treba obratiti na delove tela sa neznije kožom – područje iza uva, potiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza kolena i pupak, dok se kod dece krpelj često može naći i na glavi.

5. Ako nađete krpelja na koži ili odeći, što pre se obratite lekari, i nikad ne pokušavajte da ga odstranite sami.

Check Also

DR VLADIMIR ZELENKO: CINK JE METAK KOJI UBIJA KORONU, IVERMEKTIN MU OTVARA ĆELIJU!

Potrebne su vam i supstance koje omogućavaju cinku da uđe u ćeliju – hidroksihlorokin, ivermektin …