Home / ZDRAVLJE / Evo kako sprečiti gubitak vida..

Evo kako sprečiti gubitak vida..

Gubitak vida je moguće sprečiti u čak 88% slučajeva. Redovnom brigom o zdravlju očiju možete sprečiti rast dioptrije.

oko

Ako vas oči peckaju ili žmirkate kada nešto jasno želite videti, vreme je da odete okulistu.

Znakovi koji upućuju na probleme sa vidom su obično pogrešna percepcija boja, ako sliku ne vidite izoštreno bilo to na daleko ili na blizu, varničenje pred očima, suzenje očiju ili žmirkanje. Oči su važan organ, no mnogi i dalje ih zanemaruju i ne vode brigu o njima.

Poremećaji vida

Najčešći poremećaj vida je glaukom, to je bolest vidnog živca. U slučaju da se glaukom ne leči može doći do trajnog gubitka vida. Ako se glaukom otkrije na vreme upešno ćete ga izlečiti.

Sledeći česti poremećaj vida je senilna makularna degeneracija oka. Ova je bolest povezana sa starenjem i isto tako može izazvati trajan gubitak vida.

Ova bolest nagoveštava istrošenost dela oka koji je odgovoran za centralnu oštrinu vida. Obično ovu bolest uzrokuje starost, no osim starosti uzrokuje ju i pušenje.

Dalekovidnost, kratkovidost i astigmatizam isto tako spadaju u najčešće poremećaje vida. Kod tih poremećaja potrebna je korekcija dioptrijskim naočarima ili kontaktnim sočivima.

Biranje naočara

Pre nego što izaberete neki oblik naočara koji vam odgovara morate biti sigurni da će vam baš te naočare biti funkcionalne za sve što vama treba. Naočare za čitanje mogu biti plitke. Naočare isto tako moraju zadovoljiti vaše potrebe udobnosti, morate pronaći odgovarajući oblik i širinu okvira, i dužinu ručki koje odgovaraju baš vašem obliku glave.

Održavanje naočara

Pazite da naočare uvek spremate u kutiju koja im je namenjena, ako ih dovoljno ne pazite mogle bi se oštetiti. Isto tako koristite obe ruke prilikom stavljanja i skidanja kako ih ne bi oštetili. Kada naočare odlažete obavezno ih odložite na stranu ručki, nikako ne na stranu stakla jer će se tako staklo oštetiti.

Nemojte ih nikada izlagati toploti, naročito leti. U dodir sa naočarima nikako ne bi smeli doći lak za kosu ili neka sredstva za čišćenje. Naočare treba prati u mlakoj vodi i to koristeći sapun za ruke.

U slučaju nekog oštećenja obratite se svom lekaru, nikako ih nemojte sami popravljati.

Izvor: zdravikutak.com

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …