Home / ZDRAVLJE / Evo šta će vam se dogoditi ako pojedete malo pomešane soli i šećera pre spavanja…

Evo šta će vam se dogoditi ako pojedete malo pomešane soli i šećera pre spavanja…

Ako se ne preporučuje u većim količinama, sol pomaže redukovati glavobolju, pojačati imunitet, podići nivo energije tela, uravnotežiti nivo seratonina i elektrolita u telu i još mnogo toga.

Sol, kao i šećer, ne preporučuju se u većim količinama upravo zbog svoje potecijalne štetnosti za zdravlje, no to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana. Posebnu ulogu za ljudsko zdravlje ima kombinacija šećera i soli, objašnjava Matt Stone, američki zdravstveni istraživač i autor nekoliko knjiga o nutricionizmu i metabolizmu.
Naime, ljudima koji muku muče s nesanicom ova kombinacija u odgovarajućem omjeru može priuštiti ono što im je u tom trenutku nužno, a tako nedostižno – miran san. Kako to?

Šećer i sol deluju kao „baterije“ za ćelije: glukoza osigurava direktan dotok goriva u mitohondrijama, a ravnoteža natrijuma u ​​međućelijske tečnosti omogućava pravilno ćelijsko disanje i proizvodnju energije.

Ove obe hranljive materije su snažni prehrambeni alati za upravljanje stresom – šećer signalizira telu da zatvori proizvodnju hormona stresa koji šteti vašem metabolizmu i čini vas budnima noću. Sol je takođe kritična u održavanju homeostatskog stanja u kojem adrenalin ne leti van kontrole.

Dakle, ako se možete setiti da pomoću ova 2 hranljiva sastojka možete koristiti kao terapijske alate za upravljanje stresom, oni vam se stvarno ne bi trebali činiti nezdravim ili zastrašujućim.

I ne, šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. To je potpuni mit (proguglati!). Kada se koristi kao terapijski prehrambeni alat na ovaj način, ima upravo suprotan efekat.
Dakle, ako ste među onima koji se često bude, posebno između 2 i 4 sata ujutro osećajući kako adrenalin cirkuliše telom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna.

Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcionisanju hormona stresa, objašnjava Matt Stone.
Kako napraviti uspavljujuću prah?

Odnos soli i šećera prema Matt Stounu treba biti 1: 5.
Najbolje je koristiti nerafiniranim morsku (ili himalaisku) sol i kvalitetni sirovi smeđi šečer tipa rapadura ili muscovado. Ako nemate to, poslužiće i obična so i šećer.

Pomešajte 5 kašika šećera i 1 kašiku soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati.
Pred spavanje (ili u noći kad se probudite), protresite bočicu i kašičicom (ili prstima) pod jezik stavite, poput leka, mali prstohvat te mešavine soli i šećera da se lagano otopi.

Stone ovo naziva „magičnim prahom za spavanje“ i poput leka, ovaj čarobni prah poštedeće vas nesanice!
Probajte i vi!

(Atma.hr)
Check Also

Dr NESTOROVIĆ RAZBIO MIT U KOJI SMO SVI VEROVALI

Od davnina je poznato – najbolje lekove za lečenje prehlade i gripa pravi baka. Na …