Home / ZDRAVLJE / Evo šta se događa ako spavate u hladnoj sobi!

Evo šta se događa ako spavate u hladnoj sobi!

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje, kao što svi znamo. No, nova studija je pokazala da spavanje u hladnijoj sobi ima i određene efekte po naše zdravlje, tj. Ono znatno poboljšava naše zdravlje.

spavanje-hladna-soba

Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno transformisati vaše smeđe masno tkivo (smatra se dobrom masnoćom) u veću potrošnju energije i metabolizam, čak i za vreme dana.

Do nedavno, naučnici su smatrali da odrasli nemaju smeđu masnoću, no tokom poslednjih par godina pronađena je vrlo mala i oskudna količina, veličine kašičice, u vratu i gornjem delu leđa kod mnogih odraslih ljudi. Ovo je vrlo važno jer smeđa masnoća, za razliku od poznatije bele masnoće, je metabolički aktivna. Eksperimenti sa miševima su pokazali da je potrebno da je šećer izbačen iz krvotoka da bi počeli sagorevati kalorije i održavati unutrašnju temperaturu tela.

Sličan proces se odvija i kod ljudi. Nova studija, publikovana u sedmom mesecu od strane Američkog društva za dijabetes, u saradnji sa Nacionalnim institutom za zdravlje istražila je uticaj kontrolisanih klimatskih uslova spavaćih soba u kojima je spavalo pet mladih muškaraca volontera kroz nekoliko meseci. Mladići su tokom dana živeli svoje standardne živote, no uveče bi se vraćali na spavanje u institut. Sva jela, uključujući ručak su im bili obezbeđeni kako bi održali pravilno unošenje kalorija. Spavali su ispod provjetrenih laganih čaršava.

Za vreme prvog meseca, istraživači su održavali temperaturu sobe 24˚, smatrajući da neutralna temperatura neće podstaći reakciju tela. Sledećeg meseca, temperaturu soba su smanjili na 19˚, za koju su istraživači smatrali da će u malim okvirima stimulisati smeđe masno tkivo (ali ne i da će izazvati drhtanje, što je inače standardna reakcija na nižim temperaturama).

Sledeći mesec, temperatura soba je ponovo vraćena na 24˚, kako bi ukinuli sve efekte iz hladnije sobe, i na kraju poslednji mesec, temperaturu su povećali na 27˚. Tokom eksperimenta šećer u krvi, nivoa insulina i unos kalorija dnevnih je praćen, isto tako nakon svakog meseca količina smeđe masnoće je merena.

Hladna temperatura, kako je istraživanje pokazalo, promenila je njihova tela znatno. Ono što je najviše iznenadilo, nakon nekoliko nedelja spavanja na temperaturi od 19˚, muškarci su skoro duplo povećali volumen njihove smeđe masnoće. Njihova osetljivost na insulin, koji je pod uticajem promena šećera u krvi, se poboljšala. Promene su se blago poboljšale no ta promena je značajna, tvrdi Francesco S. Celi, jedan od istraživača i profesor na Virdžinija Commonvealth univerzitetu.

„Ovo su sve zdravi mladi muškarci, no samim tim što su spavali u hladnijoj sobi dobili su metaboličke prednosti u odnosu na ostale, koje bi mogle s vremenom smanjiti njihov rizik prema dijabetesu i ostalim metaboličkim problemima.

Takođe su potrošili i nekoliko kalorija tokom spavanja u hladnoj sobi (ipak ne toliko da bi to rezultiralo gubitkom kilograma kroz tih nekoliko meseci). Metabolička poboljšanja su se poništila nakon nekoliko nedelja spavanja na temperaturi od 27˚, zapravo zaključak je da su mladići imali još manje nego pri prvom skeniranju. “

Poruka ovih istraživanja, kako Celi kaže:

„Kako bi snažno podstakli svoj metabolizam spustite nekoliko stepeni temperature u svojim spavaćim sobama. Moja sobna temperatura, a isto tako i temperatura u mom uredu ima još jedanu beneficiju – skraćuje sastanke. Očigledno je da smanjenje temperature našeg okoline pospešuje određene mehanizme o kojima se do sada nije puno pisalo i raspravljalo. “

Spavanje u hladnoj prostoriji ili tuširanje hladnom vodom stvara stalno povećanje unutrašnje temperature tela što doprinosi jačanju našeg imunog sistema i ubrzavanju metabolizma naročito u trenucima kada se opuštamo (spavanje ili pak tuširanje i kupanje).

(Atma.hr)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …