Home / ZDRAVLJE / Evo zašto nam ponekad zaigra očni kapak..

Evo zašto nam ponekad zaigra očni kapak..

Titranje ili trzanje donjih ili gornjih kapaka lekari nazivaju miokimija. Srećom, osim što iritira, ovo spontano grčenje sitnih mišića u devet od deset slučajeva nije ozbiljan medicinski problem i uglavnom prolazi samo od sebe. Međutim, šta ako ne prođe?
očni-kapak
Iako nije opasno, igranje očnih kapaka ne treba tek tako trpeti. Pogledajte najčešće uzroke miokimija i saznajte kako da ublažite problem.

Stres

Stres je glavni razlog treperenja očnog kapka. Obično traje nedelju dana ili dok traje stresno razdoblje. Stres je sastavni deo života, pa je važno shvatiti kako da se što bolje nosimo sa njim. Naučite neke tehnike opuštanja, vežbajte, više spavajte i bolje se organizujte.

Kafa

Mnogi stručnjaci smatraju da stimulansi poput kofeina izazivaju trzanje kapaka. Pogotovo kad se koriste neumereno. Ako ste nedavno povećali unos kofeina, bilo bi dobro da ga smanjite. Pazite na unos tečnosti, pa uz kafu uvjek popijte i čašu vode.

Nedostatak magnezijuma

Nedostatak minerala, najčešće magnezijuma, može da dovede do miokimija. Ako problem potraje, proverite nivo magnezijuma. Jedite spanać, bademe i zob ili uzimajte suplemente ovog minerala.

Suve oči

Preterano suve oči mogu da budu posledica starenja, nošenja kontaktnih sočiva, ali i da se jave kao nuspojava određenih lekova. Koristite veštačke suze ili kapnite malo čiste hladne vode u oko.

Naprezanje očiju

Brojne navike dovode do naprezanja očiju i treperenja kapka. Neki od najčešćih krivaca: ne nosite naočare po sunčanom danu, ne nosite naočare odgovarajuće dioptrije, dugo gledate u računar ili mobilni telefon. Oči moraju da se dobro odmore!

Grčenje vilice ili škrgutanje zubima

Mnogi ljudi grče vilicu ili škrguću zubima, posebno u snu i to se zove bruksizam. Zubar će vam reći ako je to i sa vama slučaj, pa u tom slučaju nosite štitnik za zube. U međuvremenu, lagano masirajte vilicu, spolja i iznutra. To će da opusti lice i ublažiti problem.

Drugi potencijalni uzroci

Ponekad trzanje kapaka može da bude pokazatelj nekog težeg medicinskog problema. Hipoglikemija, Parkinsonova bolest, Turetov sindrom i neurološki poremećaji takođe mogu izazvati igranje kapaka.

Ako ste isprobali sve prethodne savete, a titranje se i dalje javlja, idite na pregled!

 (Telegraf.rs)

Check Also

ŠTA KADA TELO POSTANE PREVIŠE KISELO: JEDAN OD 12 ZNAKOVA ALARMIRA NA UZBUNU

Većina žitarica, mlečnih proizvoda, soje i mesa su kiseli. Kafa, alkohol, visoko prerađena hrana, rafinisani …