Home / ZDRAVLJE / Hitno idite kod ginekologa ako vidite da vam OVO curi iz vagine!

Hitno idite kod ginekologa ako vidite da vam OVO curi iz vagine!

zena-pmsFoto: Profimedia

Moguće je da se radi o nečemu veoma ozbiljnom.
Količina, boja i gustina sekreta iz vagine variraju u toku životnog doba žene, a tokom ciklusa naročito.

Ipak, postoje određene situacije kada je sekret nešto drugačiji, to može ukazivati i na infekciju ili neku ozbiljniju bolest koja zahteva lečenje.

Za portal Zdrava Krava, doktorka Ula Marton objašnjava koja su to tri tipa najčešćih problematičnih sekreta, na šta ukazuje krvavi iscedak i kada je neophodno posetiti lekara.

Gljivične infekcije najčešće dovode do nastanka belkasto žućkastog, sirastog i gusto belkastog iscetka uz osećaj nelagodnosti, svraba, pa i peckanja, koje može biti propraćeno osećajem suvoće vagine i pucanjem kože stidnice. U ovom slučaju potrebno je lečiti i partnera.

Bakterijska vaginoza se često manifestuje sivkastim vodenastim sekretom. To je bakterijska neravnoteža vagine koja je najčešće propraćena osećajem nelagodnosti i pojačane sluzi. Ona povremeno može imati neprijatan miris, uzrokovan bakterijom „gardnarellom vaginalis“. Terapija je neophodna i istovremeno se sprovodi na oba seksualna partnera.

Sukrvica koja traje duže od uobičajenog menstrualnog krvarenja (preko 7 dana) može ukazivati na hormonalna odstupanja, koja mogu nastati u prvoj ili drugoj fazi ciklusa.

Sukrvica je uzrokovana neadekvatnom hormonalnom aktivnošću (u prvoj fazi ciklusa – neprimereni rast jajne ćelije i time nedovoljna proizvodnja estrogena, a u drugoj fazi ciklusa – nedovoljna proizvodnja progesterona što uslovljava nestabilnost sluzokože i za posledicu ima sukrvicu).

Ako sukrvica potraje duže vreme to može da ukazuje na ozbiljnije probleme i nužan je adekvatan i opsežan pregled, a uvek je važno i isključiti trudnoću.

Ukoliko primetite neke promene koje vam ne deluju baš normalne, obavezno se konsultujte sa vašim ginekologom.

(Srbija Danas)

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …