Home / ZDRAVLJE / Istraživanja su pokazala da OVA BILJKA može ubiti stanice raka i pomaže pri lečenju dijabetesa..

Istraživanja su pokazala da OVA BILJKA može ubiti stanice raka i pomaže pri lečenju dijabetesa..

5004www.flickr.com
Rak pankreasa je jedan od najtežih oblika rakova za lečenje s obzirom da se često otkrije kasno, ostavljajući vrlo malo vremena za lečenje. Mnogi kancerogen tumori imaju receptore insulina koje se pokreću glukoze u ćelijama raka pomažući im da rastu i dele se. Istraživanja su pokazala da je insulin podstiče rast ćelije raka pankreasa zavisno o dozi, gorka dinja je pokazala da bi se nivo insulina mogla regulisati, a to bi moglo da pomogne u sprečavanju raka pankreasa.

Gorka dinja ili karela, latinskoga naziva Momordica charantia, je jedna od biljaka čiju su legendarnu popularnost opravdala naučna istraživanja. Ova biljka raste u izobilju u Aziji, Africi i na Karibima. Tradicionalno se koristi za lečenje dijabetesa i drugih bolesti.

Istraživanja su pokazala kako sok gorke dinje ubija ćelije raka pankreasa. Aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u ćelijama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer.

Naime, u istraživanju sprovedenom na glodarima, korišćen je sok gorke dinje. Korišćen je na dva načina: direktno na kulturama ćelija ili tako što je smrznut pa samleven u fini prah, koji je kasnije korišćen za hranjenje glodara.

Rak pankreasa je jedan od najtežih oblika rakova za lečenje s obzirom da se često otkrije kasno, ostavljajući vrlo malo vremena za lečenje. Mnogi kancerogen tumori imaju receptore insulina koje se pokreću glukoze u ćelijama raka pomažući im da rastu i dele se. Istraživanja su pokazala da je insulin podstiče rast ćelije raka pankreasa zavisno o dozi, gorka dinja je pokazala da bi mogla regulisati nivo insulina što bi moglo pomoći u sprečavanju raka pankreasa.

Istraživanje na Univerzitetu Colorado vodio je dr Rajesh Agarval. Tamo su ispitivani efekti gorke dinja na četiri različite linije ćelija karcinoma pankreasa (in vitro) i na miševima. Za ispitivanje in vivo, miševi su injicirane s tumorskim ćelijama pankreasa i nasumično su podeljeni u dve grupe. Jedna grupa miševa primila je vodu, a kontrolna grupa je dobila sok gorke dinje, sve kroz šest nedelja, piše collective-evolution.com

Na kraju su rezultati pokazali kako je sok gorke dinje ne samo inhibirao ćelije raka već inducirao i apoptozu (programirana smrt ćelija). Sok sprečava i širenje leukemije i neuroblastoma – neuroendokrinog tumora – te pojačava imunološke ćelijske funkcije u ljudi koji boluju od raka. Osim toga sok je aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i bukvalno izgladnjuje ćelije raka ostavljajući ih bez šećera.

Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-procentnog smanjenja. Delovanje je dakle slično kao i kod hemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u lečenju raka pankreasa, ali bez vidljivih nuspojava.

Osim navedenog delovanja na ćelije raka, sok gorke dinje …

štiti od malarije
deluje antivirusno
ublažava probavne tegobe
pomaže kod dijabetesa
pospešuje mršavljenje
uništava crevne parazite
ubrzava zaceljivanje opekotina

Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog materije iz biljke koje deluju na kontrakcije materice i prenose se putem mleka.

Ako želite da kuvate čaj od gorke dinje to morate raditi u vreme dok je zelena, ili žute boje. Ujedno, osim ploda, za pripremu čaja koriste se i sušeni listovi gorke dinje.

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …