Home / ZDRAVLJE / Jedete ih svaki dan, a niste ni svesni da sadrže štetne hemikalije..

Jedete ih svaki dan, a niste ni svesni da sadrže štetne hemikalije..

Ako ne biste jeli ove namirnice, moglo bi se spasiti oko sto hiljada života godišnje.

500-1

Teško je da svakodnevno pratimo šta se tačno nalazi u obrocima koje jedemo, ali može vam se desiti da pojedete nešto što nikada ne biste ni videli.

Hrana koju jedemo iz dana u dan sve više je bogatija aditivima, veštačkim bojama I konzervansima, pa nekada I nemamo veliki izbor šta zdravije izabrati. Obratite pažnju na sledeće namirnice.

SO

Stručnjaci Centra za nauku u javnom interesu objasnili su da ako građani smanje unos soli, moglo bi se spase čak sto hiljada života godišnje. Azodikarbonamidi razgrađuju so na materije koje mogu biti kancerogene. Proizvođači su polako počeli sa smanjivanjem ove namirnice u hrani, ali važno je da znate da se so koristi I prilikom metala, celuloze i papira.

ČIPS

Grickalice, a najviše čipsevi, oduvek su bile na listi „zabranjenih“ namirnica, pogotovo prilikom držanja dijete. Čips se priprema u biljnom ulju, koje je najčešće i opasno po zdravlje, nakon što se upakuje. Taj proces je poznat kao oksidacija.

Antioksidanti i konzervansi kao što su Butilirani hidroksianisol i Butilirani hidrozitolen se upravo koriste kako bi sprečili oksidaciju I produžili proizvodu rok trajanja. Razgradnjom ovih konzervansa dolazi do razgrađivanja kancerogenih materija. Mogu se naći u žitaricama, kobasicama, viršlama, žvakaćim gumama, pa iu kozmetici.

Hleb i peciva

Kalcijum propionat je konzervans koji se najčešće javlja u hlebu I pecivima, a štetan je jer usporava rast mikroorganizama. Iako se zvanično vodi kao dobar za zdravlje, mnogi proizvođači kao zamenu koriste pšenično brašno.

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …