Home / ZDRAVLJE / Kafa za prevenciju raka jetre..

Kafa za prevenciju raka jetre..

kafa-soljica

Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da osobe, koje dnevno popiju barem 1 šoljicu kafe, imaju manji rizik od nastanka raka jetre, u odnosu na osobe, koje kafu konzumiraju retko ili nikako.

Istraživanje je započelo 1990. godine. Naučnici su ispitali gotovo 180000 odraslih osoba, različitog rasnog i etničkog porekla, o učestalosti konzumiranja kafe i ostalim životnim navikama. Tokom istraživanja je 498 ljudi obolelo od raka jetre.

Osobe, koje su svakodnevno konzumirale 1-3 šoljice kafe, su imale za 29% manji rizik od nastanka raka jetre, u poređenju sa osobama koje su nedeljno testere 6 ili manje šoljica kafe.

Šta su učesnici više kafe pili, to je rizik od nastanka raka jetre bio manji. Naime, oni koji su pili više od 4 šolje kafe dnevno, su imali za 42% manji rizik od nastanka raka jetre.

Najzanimljivije od svega jest, ističu naučnici, činjenica da je rizik od nastanka raka jetre ostao smanjen čak i kod učesnika koji su patili od stanja za koje je poznato da povećavaju rizik od nastanka raka jetre, kao što su gojaznost, pušenje, prekomerna konzumacija alkohola i dijabetes.

Ovo nije prvo istraživanje koje je otkriva da kafa ima pozitivan uticaj na zdravlje jetre, prenosi Prevention.
Prethodna istraživanja su pokazala da kafa može smanjiti rizik od nastanka raka debelog creva, prostate, štitne žlezde i bešike.

No, naučnici još uvek ne znaju koji sastojci iz kafe pospešuju zdravlje i funkciju jetre, ali znaju da kafa sadrži gotovo 100 aktivnih jedinjenja, uključujući antioksidante, polifenole i kofein.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …