Home / ZDRAVLJE / Koliko kafe dnevno u stvari SMETE da popijete?

Koliko kafe dnevno u stvari SMETE da popijete?

kafaFoto: Pixabay.com

Veliki ste ljubitelj kafe i svoj dan ne možete da zamislite bez nekoliko šoljica dnevno ovog „čarobnog“ napitka!? To može da bude štetno i opasno po vaše zdravlje, kako tvrde stručnjaci, prenosi „Dejli mejl“.

Rizik preteranog uživanja u instant kafi posebno je veliki za trudnice, te za omladinu – oni ne bi smeli da piju više od dve šoljice na dan.

Zašto? Naime, prosečna količina kofeina u šolji instant kafe je 100 mg, a zdravstvene preporuke kazuju da se nikako ne konzumira više od 400mg kofeina dnevno.

Oni koji ipak reše da uživaju u ritualu ispijanja instant kafe više od četiri puta na dan, rizikuju mučninu, anksioznost, nesanicu, poremećaj srčanog ritma… Trudnice se čak izlažu i mogućnosti od pobačaja!

Poređenja radi – prosečna šolja čaja sadrži oko 50 mg kofeina, konzerva Red Bula oko 80 mg, a limenka Koka Kole oko 30 mg. Zanimljivo je da jedna štangla crne čokolade sadrži čak 50 mg kofeina, a mlečne upola manje!

(Dnevno.rs)

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …