Home / ZDRAVLJE / KRVARENJE DESNI: Ovo nikako ne smete ignorisati?

KRVARENJE DESNI: Ovo nikako ne smete ignorisati?

Ukoliko prilikom pranja zuba primećujete krvarenje desni, trebalo bi što pre da se obratite stomatologu.

pranje-zuba

Oboljenje desni, poznatije kao gingivitis, predstavlja hronično nastajanje bakterija iz plaka i može se otkloniti jedino uz pomoć stomatologa.

Kako nastaje?

Ukoliko zubni plak ostaje duže na vašim zubima, jer ne odlazite redovno kod stomatologa, veći je rizik da ćete se suočiti sa upalom i otokom unutrašnjosti usne duplje. Stoga je često da pranje zuba bude veoma iritantno i da dođe do krvarenja.

Većina ljudi nije ni svesna da ima gingivitis, jer ne reaguju dok ne osete bol. Ukoliko na vreme ne sprečite ovaj problem, može doći do pojave parodontoze, a na kraju postoji opasnost od gubitka zuba i trajnih promena u kostima unutar zuba.

Može da dovede do ozbiljnih problema

Prema podacima Nacionalnog Instituta za dentalna i kraniofacijalna istraživanja, oboljenja desni mogu da dovedu do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Kako da očuvate zdravlje zuba?

Jedini način da izbegnete gingivitis je redovna oralna higijena. Zube treba da perete najmanje dva puta dnevno uz obaveznu upotrebu zubnog konca pre odlaska na spavanje, kako biste sprečili izgradnju zubnog plaka.

Redovno posećujte stomatologa, jer ćete tako izbeći i brojna druga zubna oboljenja poput karijesa i smanjiti osetljivost zuba na toplo i hladno ili prilikom žvakanja.

(Prva.rs)

Check Also

HITNO UPOZORENJE DR NESTOROVIĆA!

Poslednjih dana i nedelja vazduh u Srbiji ima i boju i miris. Iz godine u …