Home / ZDRAVLJE / LICE OVE DEVOJKE KRIJE UŽASNU TAJNU: Ona prolazi kroz PAKAO svaki put kad se nasmeje ili naljuti

LICE OVE DEVOJKE KRIJE UŽASNU TAJNU: Ona prolazi kroz PAKAO svaki put kad se nasmeje ili naljuti

Da li ste čuli za bolesti po imenu katalepsija i narkolepsija? Nadamo se da niste imali priliku da se se susretnete s ovim terminima, jer su to stanja i napadi koje ne biste poželeli ni najgorem neprijatelju

500Foto: Profimedia

Džodi Keli (19) iz Dablina na prvi pogled deluje kao sasvim prosečna tinejdžerka. Međutim, njen osmeh krije stravičnu tajnu. Ona pati od retkog poremećaja zvanog katapleksija – iznenadne slabosti u mišićima, izazvane snažnim osećanjima, a može da nastane potpuno spontano bez emocionalnog okidača.

Džodi se ukoči u jednom položaju i jednostavno ne mrda neko vreme.

U medicinskom žargonu ovi napadi nazivaju se “voštana fleksibilnost”. Gubitak kontrole nad mišićima varira od slučaja do slučaja – nekada je to samo slabost u kolenima, a nekada izgubi kontrolu nad čitavim telom. Ovi napadi traju od par sekundi do perioda do dva minuta, a u nekim slučajevima i po pola sata.

Džodi je prvi napad imala dok se smejala jednoj sceni iz jednog od “Hari Poter” filmova. Od tog trenutka, nesrećna devojka izbegava da na televiziji pogleda bilo šta što bi je nasmejalo, jer se boji da će se zbog kikotanja onesvestiti. Njeno telo isto tako reaguje i na druge emocije, poput besa ili iznenađenja, prenosi portal Dnevno.

– Kada krenem da osećam nešto, bukvalno osećam kako mi istog trenutka kolena klecaju. Ne mogu da opišem kakav je to tačno osećaj, jer ništa slično nisam iskusila nikada ranije. Ranije sam stalno brinula oko toga da li ću pasti i ozbiljno se povrediti, ali sada tačno osećam kada mi sledi napad – ispričala je Džodi medijima, dodavši da dnevno iskusi i desetak takvih epizoda.

Inače, katapleksija je usko povezana sa narkolepsijom, i Džodi boluje i od toga:

– Moram da spavam i odmaram se mnogo više od prosečnih ljudi. Takođe, ono što je za nekoga šetnja od 10 minuta, kod mene traje 40 jer često moram da sednem kako bih se odmorila. Čak i profesori imaju specijalan “režim” za mene, jer mi se čak i na ispitima dešava da moram da prilegnem na pod kako bih došla sebi – zaključuje na kraju ova devojka.

(Telegraf.rs)

Check Also

UDARNA VEST! KOVID TEST NE OTKRIVA IZRIČITO KOVID- NEGO VIRUSE UOPŠTE?!

Rani rezultati istraživanja novog testa na koronavirus otvaraju mogućnost “brzog prepoznavanja” bolesti koji bi se …