Home / ZDRAVLJE / Melem za vaša pluća…(RECEPT)

Melem za vaša pluća…(RECEPT)

Jedan od prvih vesnika proleća jagorčevina od davnina je poznata kao lek za iskašljavanje, bronhitis i nazeb.

jagorcevina

Bogata je saponizidima, enzimima, mineralima i esencijalnim kiselinama, koristi se kod migrene, nesanice, reumatizma. Ublažava prolećni umor koji karakteriše ubrzano zamaranje, malaksalost, vrtoglavica, pospanost i depresija, a javlja se s prvim sunčanim danima kod svake druge osobe.

I ova biljka se najčešće koristi za lečenje plućnih bolesti i lupanja srca. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama zbog saponina, koji može da uzrokuje neželjene posledice.

U lekovite svrhe se koristi sušeni koren, listovi i cvetovi koji se beru isključivo po sunčanom vremenu i suše jedan dan, na toplom i prozračnom mestu. Listovi se beru dok biljka cveta i suše 3-4 dana. Koren može da se izvadi tada ili u jesen.

U narodnoj medicini se koristi kao prirodan ekspektorans, odnosno sirup za izbacivanje sekreta i sluzi iz grla i pluća.

Na iskašljavanje najviše utiču saponozidi, kojih najviše ima u korenu jagorčevine. Čaj od ovog dela biljke deluje kod glavobolje i vrtoglavice, a smiruje i nervozu. Kada se pomeša sa medom, pomaže kod izbacivanja kamena iz bubrega.

Preparati od jagorčevine

Nesanica i glavobolja – potrebno je 50 g jagorčevine, 25 g lavandinog cveta, 10 g hmelja i 15 g kantariona. Do vrha punu kašiku ove mešavine prelijte sa 1/4 l vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta.

Procijeđen čaj se pije zaslađen medom, dok je vrl, pred spavanje.

Prehlada i suvi kašalj – 50 g usitnjenih cvetova jagorčevine prelije se litrom ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata. Procedi se u stakleni bokal i pije pet šoljica dnevno.

Prolećni umor – u avanu se usitni 10 g suvog korena jagorčevine, 10 g cvetova majčine dušice i 10 g anisa. Mešavina se prelije sa 2,5 dl ključale vode i procedi, pije se jedna šolja dnevno.

Drugi recept je: 50 g jagorčevine, 50 g pupoljaka zove (zelene, neotvorene drške cveta), 15 g koprive i 15 g korena maslačka. Puna kašičica ove mešavine se sipa u 1/4 l ključale vode i ostavi da odstoji tri minuta.

Nakon toga se procedi, po potrebi zasladi medom. Ovaj čaj se koristi i za prečišćavanje krvi.

Srčane tegobe – Bocu od 2 l napunite svežim cvetovima jagorčevine, pa nalijte belo vino, tako da cvetovi plivaju. Flašu zatvorite i ostavite na sunčanom mestu dve nedelje.

Nakon toga napitak je spreman za upotrebu, uzima se tri puta dnevno jedna supena kašika.

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …