Home / ZDRAVLJE / Najverovatnije i vi pijete ove tablete, a znate li da mogu izazvati rak mozga?

Najverovatnije i vi pijete ove tablete, a znate li da mogu izazvati rak mozga?

500

Naučnici su koristili zdravstvene podatke iz Danske kako bi uporedili 317 žena kojima je dijagnostikovan glioblastom – najčešći i najagresivniji tumor mozga, sa 2.126 zdravih žena. Sve žene su bile stare između 15 i 49 godina, tačnije dovoljno mlade da mogu koristiti kontracepciju.

Žene koje su koristile oralnu ili intrauterinu hormonalnu kontracepciju imale su 50 posto više šanse da razviju karcinom mozga od žena koje to nisu koristile, piše „Magazin“.

Rizik se pak povećavao na 90 posto kod žena koje su jedan od navedenih kontraceptiva koristile pet ili više godina. A glioblastom se najjače povezivao s upotrebom progestogeni, jer se rizik kod korišćenja tih hormona povećavao za skoro tri puta.

Danski naučnik dr. David Gaist izjavio je da je važno staviti navodni rizik u kontekst. „U populaciji žena u reproduktivnom dobu, uključujući i one koje koriste hormonalnu kontracepciju, očekivali biste da bi pet od njih 100.000 neminovno godišnje obolelo od glioblastom, prema danskom registru obolelih od karcinoma.“

Profesor statistike, Kevin McConvai, s Open Univerziteta izjavio je da su zbog prethodnih plašenja o mogućim zdravstvenim rizicima koje donose kontraceptivne pilule, mnoge žene prešle na manje pouzdane oblike kontracepcije ili su kompletno prestale koristiti zaštitu.

„To je povećalo broj abortusa i izložilo žene zdravstvenim rizicima koje sa sobom nosi trudnoća i abortusi, a koji su uopšteno puno veći od smanjivanja rizika zbog kojih su se žene klonile pilule.“

Da ne zaboravimo navesti da je šansa da žena oboli od raka mozga otprilike 5 u 1.000, a korišćenjem oralnih kontraceptiva smanjuje se rizik od razvoja raka jajnika.

Check Also

DO SADA NEVIĐENE TVRDNJE ČUVENOG RUSKOG DOKTORA: CENITE MASNOĆU, NIJE TAKO KAKO SU VAM REKLI I KAKO VI MISLITE..

U TV emisiji On The Most Important, televizijski lekar Aleksandar Mjasnikov savetovao je Ruse da poštuju …