Home / ZDRAVLJE / NARODNI RECEPTI: Osećate se tromo i malaksalo, bez snage? Evo rešenja

NARODNI RECEPTI: Osećate se tromo i malaksalo, bez snage? Evo rešenja

501
U proleće se često osećamo tromo i malaksalo, bez snage, noge su nam teške, jedva hodamo i bezvoljni smo. Ni san nam ne pomaže da se odmorimo, pa nam se ujutro čini da cele noći nismo oka sklopili, a uzrok svega je prolećni umor.

Umor se javlja kao posledica disbalansa hormona u organizmu, tačnije manjka serotonina, hormona sreće, čije se rezerve tokom zime troše. Izazivaju ga i manjak kretanja, kao i teška zimska hrana – kaže dr Ljubinka Stojković, fitoterapeut i vlasnica ordinacije „Vizard“.

Dr Ljubinka Stojković kaže da izgubljenu snagu možete da vratite i uz pomoć biljnih čajeva i predlaže koprivu, maslačak i petrovac.

Kopriva je izvor prirodnog gvožđa, preko potrebnog za vraćanje izgubljene snage. Gvožđe iz koprive naročito je dobro jer se odlično resorbuje u organizmu, a najviše gvožđa ima u vrhovima koprive, od kojih možete da skuvate odličan čaj.

– Otkinite vrhove dve-tri koprive, prelijte ih šoljom vrele vode i ostavite da odstoje tri minuta. Najbolje je da ovaj čaj pijete mlak i nezaslađen, ali ako vam je gorak, dodajte kašičicu livadskog meda – savetuje dr Stojković.

Za detoksikaciju, prolećno čišćenje organizma, najbolji je koren maslačka.

– Koren se bere kada izniknu prvi sitni listovi – kaže ona. – Spoljnu koru očistite, koren iseckajte, pa punu kašiku prelijte s pola litra hladne vode, stavite da proključa, ostavite 15 minuta i procedite. Čaj zasladite bagremovim medom i lagano ga ispijajte.

I čaj od petrovca može da posluži u borbi protiv prolećne malaksalosti. Kašičicu ove biljke prelijte sa 200 mililitara vrele vode, pustite da odstoji 10 minuta, procedite, zasladite medom i pijte između obroka.

Još jedan prirodni lek protiv umora je polen.

 

– Za podizanje imuniteta i vraćanje snage dovoljna vam je kašičica polenovog praha – kaže dr Stojković. – Uveče ga rastvorite u 100 mililitara hladne vode i ostavite da prenoći. Ujutro promešajte i popijte ovaj eliksir.

DA
Vratite izgubljenu snagu i energiju uz pomoć biljnih čajeva koji, između ostalog, čiste organizam
NE
Izbacite hranu koja obiluje masnoćama i začinima, a koja je siromašna mineralima i vitaminima

(Agencije)

Check Also

“PAZITE ŠTA JEDETE”: Šta je ovo? Evo šta zapravo dobijete u MLEVENOM MESU iz trgovačkih lanaca!

Društvenim mrežama proširio se tekst o mlevenom mesu u trgovačkim lancima. Tekst je navodno napisao …