Home / ZDRAVLJE / NARODNI RECEPTI: Osećate se tromo i malaksalo, bez snage? Evo rešenja

NARODNI RECEPTI: Osećate se tromo i malaksalo, bez snage? Evo rešenja

501
U proleće se često osećamo tromo i malaksalo, bez snage, noge su nam teške, jedva hodamo i bezvoljni smo. Ni san nam ne pomaže da se odmorimo, pa nam se ujutro čini da cele noći nismo oka sklopili, a uzrok svega je prolećni umor.

Umor se javlja kao posledica disbalansa hormona u organizmu, tačnije manjka serotonina, hormona sreće, čije se rezerve tokom zime troše. Izazivaju ga i manjak kretanja, kao i teška zimska hrana – kaže dr Ljubinka Stojković, fitoterapeut i vlasnica ordinacije „Vizard“.

Dr Ljubinka Stojković kaže da izgubljenu snagu možete da vratite i uz pomoć biljnih čajeva i predlaže koprivu, maslačak i petrovac.

Kopriva je izvor prirodnog gvožđa, preko potrebnog za vraćanje izgubljene snage. Gvožđe iz koprive naročito je dobro jer se odlično resorbuje u organizmu, a najviše gvožđa ima u vrhovima koprive, od kojih možete da skuvate odličan čaj.

– Otkinite vrhove dve-tri koprive, prelijte ih šoljom vrele vode i ostavite da odstoje tri minuta. Najbolje je da ovaj čaj pijete mlak i nezaslađen, ali ako vam je gorak, dodajte kašičicu livadskog meda – savetuje dr Stojković.

Za detoksikaciju, prolećno čišćenje organizma, najbolji je koren maslačka.

– Koren se bere kada izniknu prvi sitni listovi – kaže ona. – Spoljnu koru očistite, koren iseckajte, pa punu kašiku prelijte s pola litra hladne vode, stavite da proključa, ostavite 15 minuta i procedite. Čaj zasladite bagremovim medom i lagano ga ispijajte.

I čaj od petrovca može da posluži u borbi protiv prolećne malaksalosti. Kašičicu ove biljke prelijte sa 200 mililitara vrele vode, pustite da odstoji 10 minuta, procedite, zasladite medom i pijte između obroka.

Još jedan prirodni lek protiv umora je polen.

 

– Za podizanje imuniteta i vraćanje snage dovoljna vam je kašičica polenovog praha – kaže dr Stojković. – Uveče ga rastvorite u 100 mililitara hladne vode i ostavite da prenoći. Ujutro promešajte i popijte ovaj eliksir.

DA
Vratite izgubljenu snagu i energiju uz pomoć biljnih čajeva koji, između ostalog, čiste organizam
NE
Izbacite hranu koja obiluje masnoćama i začinima, a koja je siromašna mineralima i vitaminima

(Agencije)

Check Also

Rak je trebalo da ga ubije za svega nekoliko nedelja, ali zahvaljujući ovoj dijeti živ je već godinama

Rob Muberi je uspeo da se izbori sa lošim prognozama lekara zbog raka od koga je bolovao, po kojima mu …