Home / ZDRAVLJE / Nekoliko prirodnih lekova za uspešno lečenje vaginalne infekcije

Nekoliko prirodnih lekova za uspešno lečenje vaginalne infekcije

Gotovo da nema žene koja nije išla ginekologu zbog vaginalne infekcije. Na žalost, česte su i mučne. Pored čajeva i standardnih lekova, postoji i nekoliko prirodnih rešenja.

cajevi-biljke-solja

Vaginitis, vaginalne infekcije praćene su svrabom, peckanjem, nadraženošću vagine i bolovima u predelu donjeg dela stomaka. Može doći i do promene količine i mirisa iscedka. Javlja se kod gotovo svih žena (češće onih koje su polno aktivne) i spada među najčešće razloge odlaska ginekologu.

Ističu se najčešće tri tipa vaginalnih infekcija: bakterijska vaginoza (neravnoteža vaginalnih bakterija), vulvovaginalna kandidijaza (rast i razmnožavanje gljivica) i trihomonijaza (uticaj parazita Trihomonas vaginalis).

Posetite ginekologa prvenstveno da utvrdite o kojoj se vrsti infekcije radi, jer su simptomi poprilično slični. Pored propisanih lekova mnoge žene se okreću čajevima od uve i brusnice, a ako je reč o gljivičnoj infekciji postoji još nekoliko načina da sami sebi pomognete. (Za druga dva tipa infekcija treba vam isključivo pomoć doktora).

Čajevi

Protiv svraba i peckanja delotvoran je čaj od ruzmarina. Možete ga koristiti kao sredstvo za intimnu negu (za pranje intimnih delova tela) ili samo ga natapkati na vaginalni otvor. Možete ga i piti – prelijte 1 kašičicu sušenog ruzmarina sa 1 šoljom kipuće vode, ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procedite. Pijte 1 do 4 šolje na dan ako imate gljivičnu infekciju.

Brusnice su korisne u borbi protiv infekcije urinarnog trakta (ili bešike), ali i protiv gljivičnih infekcija. U slučaju gljivica preporučuje se da pijete nezaslađeni čisti sok od brusnica nekoliko puta na dan.Možete konzumirati i tablete od brusnica ili suve brusnice. Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi.

Ulja

Ulje čajevca ima jaka antigljivična svojstva. Par kapi ulja čajevca stavite na tampon, pa ga stavite u vaginu. Ostavite dva do 3 sata da deluje. Ponavljajte dva puta dnevno.

Na sličan način deluje i ulje origana. Možete ga naneti površinski, ali razređenog u maslinovom ulju; ili oralno u vidu kapsula 2 puta na dan. Možete se problema sa gljivičnom infekcijom rešiti za par sedmica sa ovim tretmanom.

Beli luk

Jedite beli luk ukoliko imate gljivičnu vaginalnu infekciju. Jedna od opcija je i da napravite pastu od iseckanog belog luka i nanesite na inficirani deo. Možete nanositi i smesu ulja belog luka, vitamina E (iz kapsula) i kokosovog ulja.

Sirće

Koristiti možete i obično belo i jabukovo sirće i to u toplim kupkama. Kupite organsko čisto sirće (najbolje jabukovo). U kadu sa toplom vodom uspite 1 šolju ovog sirćeta. Natapajte se 20 minuta i onda lagano obrišite peškirom.

Neven

Ova biljka, takođe ima antigljivična i protivupalna svojstva. Izgnječite par listova nevena (pazite da je biljka čista, netretirana hemikalijama). Izgnječite listove i nanosite površinski. (Izbegavajte u trudnoći).

Autor: Andrijana Veselinović

(Lifepress magazin)

 

Check Also

Dr NESTOROVIĆ RAZBIO MIT U KOJI SMO SVI VEROVALI

Od davnina je poznato – najbolje lekove za lečenje prehlade i gripa pravi baka. Na …