Home / ZDRAVLJE / Nemojte ih ignorisati! Evo šta znače bele mrljice na noktu?

Nemojte ih ignorisati! Evo šta znače bele mrljice na noktu?

Bele mrljice koje vidimo na ploči nokta česta su pojava koja se najčešće povezivala s nedostatkom kalcijuma u ​​organizmu.

mrlje-nokti-bolest-noktiju

Iako su ovaj podatak mnogi čuli od svojih roditelja ili prijatelja, on nije istinit, barem ne u potpunosti. Doznate pravi uzrok belih mrlja na noktu

Šta je najčešći uzrok belih mrlja na noktima?

Nokti mogu biti pokazatelji raznih promena u organizmu, a neke od njih mogu upućivati i na ozbiljnije bolesti unutrašnjih organa ili pak loše stanje organizma. Doktorica Ivana Nola, specijalista dermatovenerologije iz Poliklinike Nola, objasnila nam je koliko bele mrlje na noktima zapravo mogu otkriti o našem zdravlju.

‘Bele mrljice na noktima, u lekarskoj terminologiji leukonihija, najčešće nastaje kao posledica traume samog nokta ili ležišta nokta. U najvećem broju slučajeva takve promene su posledica agresivnije manikira ili druge vrste traume izazvane lošim navikama poput grickanjem noktiju i čupkanjem kožice nokta ‘.

Dakle, ako ste i vi rob ovih ružnih navika znajte kako se ne morate zabrinjavati jer, nakon što se bolesni nokat oporavi, mrljice bi rastom nokta trebale potpuno nestati.

Mogu li bele mrlje na noktima biti opasne za zdravlje?

Pre spomenuta navika samo je jedan od uzročnika nastajanja ovakve promene te je ujedno i najbezazlenija. Postoje i drugi uzroci pojave bjelkastih mrlja na noktima koji su puno ozbiljniji i koje ne bi smeli ignorisati.

‘Pojava bjelkastih mrlja na noktima može da vodi na plućne i srčane bolesti, bolesti bubrega, nedostatak vitamina, ulcerozni kolitis, manjak cinka kao i manjak proteina.

U slučaju da simptom ne prolazi, ponavlja se ili se pak pogoršava, svakako je potrebno napraviti pregled kod dermatologa ‘, objašnjava dr.sc Ivana Nola te dodaje kako je u ovom slučaju neophodna i analiza krvi koja uključuje obradu hormona, minerala i vitamina te, prema potrebi i pregled interniste.

Check Also

UDARNA VEST! KOVID TEST NE OTKRIVA IZRIČITO KOVID- NEGO VIRUSE UOPŠTE?!

Rani rezultati istraživanja novog testa na koronavirus otvaraju mogućnost “brzog prepoznavanja” bolesti koji bi se …