Home / ZDRAVLJE / OBAVEZNO URADITE OVO PRE ODLASKA U KREVET: Spavaćete bolje i živeti duže!

OBAVEZNO URADITE OVO PRE ODLASKA U KREVET: Spavaćete bolje i živeti duže!

Izbacite elektronske uređaje iz spavaćih soba i dobro ih zamračite kako biste izbegli rizik od raznih bolesti poput karcinoma, poručuju naučnici, prenosi britanski list Daili Mail.

500-1

Uklanjanje svih izvora veštačkog svetla tokom sna moglo bi zaustaviti štetne uticaje na naš biološki ritam što je povezano sa bolestima poput raka, šećerne bolesti, depresije i gojaznosti.

Naučnik koji proučava rak dojke Richard Stevens kaže da moramo početi ceniti mračni ambijent jer čak i zagušenje svetla u domaćinstvu uveče pomaže mozgu i telu da se pripreme za san.

– Kao što je san duboko potreban za našu dobrobit, to je i izloženost mraku tokom noći. Važnost sna konačno je ušla na velika vrata u razmišljanja i praksu, no važnost zamračivanja još je uveliko potcenjena – kaže Stevens.

Stevens, Univerzieta Connecticut, kaže kako se bioritam razvio kako bi pratio dnevni obrazac Sunčeve svetlosti a taj obrazac prate i lučenje hormona, rad gena, telesna temperatura i metabolizam. Veštačka rasveta pak može izazvati poremećaje.

Uz korišćenje za svetlost neprobojnih roletni Stevens ističe da je iz spavaće sobe potrebno izbaciti sve uređaje koji emituju plavo svetlo koje održava u posebno budnom stanju. Ukoliko trebamo ustati tokom noći tada trebamo koristiti svetla sa zatamnjenim crvenim sijalicama koje najmanje ometaju.

U radu objavljenom u časopisu Philosophical Transactions B Stevens upozorava na štetnost veštačke ulične i kućne rasvete.

– Prekomerna rasveta noćnog neba važno je pitanje poput klimatskih promena – ističe Stevens i dodaje da su na negativne uticaje veštačke rasvete posebno osetljiva deca uključujući nerođene bebe.

Smatra se, na primer, da veštačko osvetljenje ometa lučenje melatonina koji sprečava pojavu tumora dojke.
Istraživanja su pokazala kako su žene koje rade u noćnim satima izloženije većem riziku od pojave raka dojke a noćno radno vreme povezano je is povećanim rizikom od raka prostate ili creva.

Druga istraživanja ukazala su na moguću povezanost veštačke rasvete tokom noći i pojave šećerne bolesti, depresije i gojaznosti.

Check Also

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE RUSKIH LEKARA: PIRAMIDE KOJE MOŽETE I VI NAPRAVITI LEČE RAK, SPREČAVAJU RAZVOJ VIRUSA, SNIŽAVAJU ŠEĆER I JOŠ..

U Rusiji se nalazi 17 piramida, a najveća je kod Moskve. U Rusiji one nisu …