Home / ZDRAVLJE / OD SAMO 2 SASTOJKA NAPRAVITE 6000 GODINA STAR RECEPT ZA REGULACIJU MASNOĆE U KRVI..

OD SAMO 2 SASTOJKA NAPRAVITE 6000 GODINA STAR RECEPT ZA REGULACIJU MASNOĆE U KRVI..

Jeste li ste čuli za pasteli?

500

Nikada pre nismo pisali o nečemu tako zdravom i slasnom istovremeno.
Recept datira iz doba od pre 6000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj te Bliskom istoku. Naziv pod kojim je ovaj specijalitet poznat je pasteli, a neki ga zovu i grčki doručak.

Ova lekovita poslastica se zaista spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o verovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima tako dobre lekovite osobine.

Krenimo redom: U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima pre odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu .. Pasteli se spominje iu drevnim egipatskim zapisima gde su ga uzimale žene kako bi stimulisale hormonalne žlezde. Čuveni Grcki pisac i “otac” istoriji Heradot nazvao je pasteli lekom i delicijom istovremeno u svojim zapisima.
Šta je zapravo pasteli? Radi se o mešavinu dve super zdrave namirnice i to susama i meda.

Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.

Koristi i lekovita svojstva Pastelija

Kombinacija ove dve namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcionisanje organizma.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka delotvorna je za regulaciju masnoća u krvi posebno odnosa LDL I HDL holesterola.

Pasteli će idealno delovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju.

Dat će vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihicima rad.

Istraživanja ukazuju da redovno korišćenje pastelija rešava hronični umor, nervozu i depresiju.

Kombinacija sjajno deluje i na hronični stres i to nakon 3 nedelje redovnog korišćenja.

Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.

Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja na ćelijskom nivou.

Samo jedna ili dve kuglice pastelija pred neki važan događaj, daće vam dugotrajnu i jaku energiju te biti sjajno gorivo za zdravlje celog organizma.

Toplo vam preporučujemo da probate i napravite te redovno koristite ovaj sjajni recept.

Izvorni recept za Pasteli

Sastojci:

– 300 grama tahinija (pasta od čistog mlevenog susama)

– 300 grama prirodnog meda

Napomena: U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.

Možete ga raditi i sami ako imate vremena i dobar blender:

Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene semenke susama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, zavisno koliko gustu smesu želite – najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano propržite semenke na tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Budite oprezni da vam susam ne zagori jer će postati gorkog ukusa Kada se ohlade, ubacite ih u blender sa maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustine (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

Postupak:

Pomešajte ove dve namirnice u posudi. Pre stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tekuća ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmiješate, stvrdnut će se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

U toku mešanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lešnika ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa.

Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cele semenke susama.

Kuglice poređajte na neki poslužavnik i stavite sve u frižider.

Kuglice pastelija stoje u frižideru, a kao lek ali i poslasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.

Ipak, to će vam biti veoma teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan.

Budite umereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

Check Also

Rak je trebalo da ga ubije za svega nekoliko nedelja, ali zahvaljujući ovoj dijeti živ je već godinama..

Rob Muberi je uspeo da se izbori sa lošim prognozama lekara zbog raka od koga je bolovao, po kojima mu …