Home / ZDRAVLJE / Osećate bol i peckanje tokom seksa? Ovo može da bude krivac..

Osećate bol i peckanje tokom seksa? Ovo može da bude krivac..

dvoje-seksFoto: Flickr/Kena Sen

Ovo nije retka pojava, gotovo tri četvrtine žena će bar jednom u životu imati bolan odnos. Za neke je to samo trenutna pojava, dok je za druge stalni problem.

Bolni odnosi mogu biti znak ginekološkog problema, poput ciste jajnika ili endometrioze, ali i problema sa seksualnošću – nedostatak želje za odnosom ili izostanak seksualnog uzbuđenja.

Problem sa seksualnošću može biti rezultat problema u vezi, ali i posledica uzimanja nekih lekova, poput kontraceptivnih pilula, nekih antidepresiva i analgetika. Takođe može imati veze sa artritisom, šećernom bolešću, karcinomom i poremećajem rada štitne žlezde.

Ginekološka stanja koja mogu uzrokovati bolne odnose su:

Bolesti kože – kontaktni dermatitis kao posedica reakcije na sapune, dezinfekcijska sredstva, lubrikante, što kao rezultat ima peckanje i svrabprilikom kontakta. Nakon izlečenja osnovnog stanja prestaju bolni odnosi.

Vulvodinija – stanje kada se bol u vidu peckanja i probadanja javlja samo na ulazu u vaginu, a ne vidi se uzrok – nema promena na koži niti znakova infekcije, a brisevi tog predela su sterilni. Nekada su, zavisno od uzroka, potrebni lečenje i operacija.

Hormonalni uzroci – smanjenje nivoa hormona estrogena tokom menopauze i perimenopauze može dovesti do suvoće vagine. U ovim slučajevima pomaže lokalna terapija hormonima ili upotreba lubrikanata tokom odnosa.

Vaginitis – pojava infekcije vagine, najčešće je uzrokovana gljivicama i bakterijskom vaginozom. Simptomi su pečenje, svrab i bol, ponekad i bol pri mokrenju i odnosima. Vaginitis se leči lokalnim stavljanjem vaginaleta, a u nekim slučajevima i antibioticima.

Vaginizmus – refleksna kontrakcija (stiskanje) vaginalnih mišića. Terapija obuhvata kako lekove, tako i vežbe i tehnike opuštanja.

Stanje posle porođaja – ako je porođaj bio težak, a došlo je do rascepa na međici ili unutar vagine, može doći i do bola tokom odnosa. Leči se fizikalnom terapijom, lekovima ili operativnim intervencijama.

(Srbijadanas.com)

Check Also

PRVI ZNAK DA SE U VAŠEM TELU FORMIRA KRVNI UGRUŠAK KOJI MOŽE BITI SMRTONOSAN

Krvni ugrušci ili tromb mogu da budu izuzetno opasni po život, iz krvih puteva se …