Home / ZDRAVLJE / OTKRIJTE PRAVI UZROK: FIZIČKE BOLESTI I TUMAČENJE NJIHOVE PORUKE IZ VIŠIH ENERGETSKIH NIVOA..

OTKRIJTE PRAVI UZROK: FIZIČKE BOLESTI I TUMAČENJE NJIHOVE PORUKE IZ VIŠIH ENERGETSKIH NIVOA..

Sve na fizičkom nivou manifestacija je nečega na metafizičkoj nivou. Kada govorimo o bogatstvu, zapravo govorimo o obilju emocionalne, mentalne i duhovne energije. Mi se punimo s tim energijama i kada se napunimo do kraja one se manifestuju na fizičkom nivou.

bol-telo

Znaci i simptomi koji se očituju na fizičkom nivou vode nas do toga da se dublje ispitamo kao energetska i duhovna bića. Mi imamo tendenciju da ne brinemo previše o tim stvarima kada naše telo dobro funkcioniše, kada ne osećamo bol, mučninu i ne patimo od neke hronične bolesti.

No, kada naše telo oseća bol ili oslabi zbog bolesti ili nesreće, tada počinjemo tražiti odgovore. Želimo znati zašto. Ili možda ni ne želimo znati zašto, samo želimo da popravi ono što smatramo da ne radi kako treba. Realno, kada naše telo odbija učiniti ono što mi želimo, metafizički, zapravo nije onesposobljeno.

Ono radi svoj posao. Jedna od njegovih funkcija je prenošenje poruka iz viših energetskih nivoa. Na nama je da protumačimo ove poruke i preduzmemo nešto. Zapadna medicina zauzima stav da osećamo bol, jer možemo. Zapadni pristup boli, što je glavni simptom bilo koje bolesti, prilično je ograničen na lekove i operacije.

Lečenje se sastoji od omamljivanja ili preusmeravanja receptora boli u telu ili uklanjanje bolesnog organa. Iako je ovaj pristup opravdan u akutnim situacijama, u najboljem slučaju je privremen i često štetan pristup boli ili drugim smetnjama koje osećamo u našim telima.

Najčešće, zapadna medicina većini ne nudi puno i pušta nas da čekamo dok naši simptomi ne postaju nepodnošljivo jaki dok ona još uvek ne može da potvrdi nesklad. Danas je trend, koliko zbog ekonomskih razloga, što zbog duha i ljudskog razvoja, podstaknuti ljude da preuzmu odgovornost za svoje vlastite živote.

To je pristup drevne mudrosti. Koristimo naša tela za komunikaciju sa sobom i sa drugima. Koristimo naša tela kako bi rešili emocionalna, mentalna i duhovna pitanja. Skloni smo bolesno telo doživljavati negativno, ali zaista to nije ni negativno ni pozitivno.

Drevni taoisti smatrali su kako je dobro i loše, ispravno i pogrešno, jin i jang samo perspektiva koju svi usvajamo s vremena na vreme. Zbog dualističke prirode i gledamo na stvari s vremena na vreme kao jin i jang. Ne bi trebali posmatrati nešto kao dobro ili loše ili suditi o nečemu kao o dobrom ili lošem.

To su samo simptomi bivanja čovekom. Ipak, možemo se osećati dobro, a možemo i biti bolesni. Kada se razbolimo, želimo preduzeti nešto u vezi toga. Uključite iscelitelja. Iscjelitelj je istreniran u posmatranju i tumačenju znakova i simptoma i poznaje metode za njihovo rešavanje.

Holističko isceljivanje pojedinca obavlja se na različitim energetskim nivoima. To su fizičke, emocionalne, mentalne i duhovne nivoa. Za one koji su na putu, postoji još mnogo više nivoa i podnivoa identifikovanih u raznim kulturnim, religijskim i filozofskim tradicijama.

No, za naše potrebe možemo gledati na pojedinca kroz ova četiri široka područja i barem započeti proces ozdravljenja.

Isceljivanje se ne događa samo na individualnom nivou, već i na nivou porodice, zajednice i na globalnom nivou. Kada neko leči „pažljivo“, kako budisti kažu, drugi aspekti individualnog ozdravljenja mogu postati jasni.

Danas postoje iscelitelji koji deluju na svim tim nivoima. Ipak, dobro mesto za početak je individualno telo. Imajući to u vidu, u nastavku je popis fizičkih simptoma i metafizičkih neusklađenosti koje mogu da odražava. Louise Hai, u svojoj knjizi „I vi možete izlečiti svoj život“ napravila je zanimljiv posao u tom području.

Povremeno koristim tu knjigu u mom Reiki iscelivanja 2. stepena. Ostale reference; osnove dijagnostike tradicionalne kineske medicine, moj Reiki učitelj – Denise Crundall i moje iskustvo. Imajte na umu da su to samo opšta zapažanja, koja će osvetliti područja koja možete istražiti u većoj meri sami ili uz pomoć iscelitelja.

Vi ste onaj koji najbolje poznaje sebe. Kako budete prolazili kroz ova zapažanja, pokušajte proširiti svoju svest dalje od sopstvenog života i posmatrati i kako se ta disharmonija ogleda u vašoj sopstvenoj porodici, zajednici, državi i svetu. U konačnici naš je vlastiti izbor lečiti ili ne lečiti i to je naša sopstvena aktivirana urođena sposobnost ozdravljenja.

glava- glavobolja

Bol uvek ukazuje na razdvajanje od nečega. Obično kažemo razdvajanje od onoga što je istina. Što je veća bol – stvar je važnija. Zavisno o tome koji deo glave je zahvatila promena, Lujza Hej sugeriše da glavobolje ukazuju na neprihvatanje sebe iz straha. U kineskoj medicini postoji nekoliko različitih vrsta glavobolja prema kvalitetu boli i mesta na glavi.

Vertek

Vrh glave je povezan sa našim spajanjem sa Univerzumom ili Bogom. Bol na tom mestu je povezana sa odvajanjem od te više sile. Takođe je povezana sa bubrezima i emocijom straha. Meridijani žuči i mokraćnog mehura takođe prolaze vrhom glave.

Žučna kesa je povezan s hrabrošću a mokraćni mehur i bubrezi su povezani sa strahom. Du 20 (Baihui) koji se nalazi se na vrhu glave intenzivno se koristi za „smirivanje duha“ u kineskoj medicini.

čelo

Čelo je povezano sa trećim okom, kako u teoriji o cakrama tako i u i tradicionalnoj kineskoj medicini. Treće oko je povezano sa introspekcijom i prosvetljenjem sopstvenog unutrašnjeg bića. Bol u čelu povezana je sa odvajanjem od sopstvenog unutrašnjeg bića.

U kineskoj medicini, Iintang, koji se nalazi na pola puta između unutrašnjih krajeva obrva, Du 23 (Shangking), Du 24 (Shenting), koji se nalazi na rubu kose neposredno iznad Iintang i Du 20 (Baihui) koji se nalazi na vrhu glave – svi deluju na „smirivanje duha“.

Iintang je povezan sa očima; ne samo sa očima koje gledaju prema van, već sa očima koje gledaju put unutra i povezan je sa određenim emocionalnim poremećajima.

slepoočnica

Strane glave su povezane sa hrabrošću, osobito s hrabrošću suočavanja sa svojim svetom. Migrene, glavobolje, obično se javljaju u prednjim kvadrantima, a kada se javljaju desno ili levo, ukazuju na odvajanje od vašeg sveta. Uključenost očiju u migrenama pokazuje ne samo nespremnost gledanja na van, već i nespremnost gledanja unutra.

U većini bolničkih izveštaja o migrenama navodi se da pacijenti osećaju ne samo jaku bol iza oka, pate i od akutne osetljivosti na svetlost. U kineskoj medicini, brojni meridijani prolaze kroz ovo područje. Žučni kanal je povezan sa hrabrošću.

San Jiao kanal je uključen u procesuiranje vode (eliksir života) a kanal tankog creva je uključen u odvođenje hrane. Oba kanala -San Jiao kanal i kanal tankog creva spojeni su sa srcem, čija je emocija radost. Nedostatak radosti (sa samim sobom) snažno označava bol u tom području. Povezanost žučnog kanala s jetrom takođe ukazuje i na ljutnju.

potiljak

Zadnji deo glave predstavlja vašu prošlost. Neki kažu da je ovo i područje duhovnosti. Bol u potiljku predstavlja nešto nepotpuno i Neoprošteno iz prošlosti. Zadnji deo glave ispresecan je kanalom žučne kese i mokraćnog mehura te ukazuje na ljutnju rođenu iz straha.

Zadnji deo glave predstavlja sedište duhovnih iskustava. Mogu se videti jedino unutrašnjim vidom. Bol u potiljku ukazuje na nespremnost gledanja u izvor svetla i istine.

leđa- kičma

Kičma predstavlja podršku za koju mislite da imate u životu i vašu usklađenost sa tom podrškom. Zakrivljena kičma ili skolioza predstavlja odstupanje od života. Grčevi predstavljaju nespremnost da prihvatimo podršku koja nam se nudi.

ramena

Ramena predstavljaju teret i odgovornost. Smrznuta ramena, na primer, predstavljaju potpunu nespremnost preuzimanja odgovornosti u životu, a posebno za svoj život. Bol i disfunkcija različitih stepena predstavlja različite stepene nespremnosti preuzimanja odgovornosti.

Kretanje napred u životu ponekad zahteva da „stavite ramena pod točak“ kako bi prevladali inerciju. Žučni kanal koji prolazi kroz ramena pokazuje hrabrost (ili njen nedostatak). Leđa se u kineskoj medicini smatraju Iang stranom; aktivnom, agresivnom, osvetljenom stranom.

Leđa takođe predstavljaju ono što je iza vas. Vrlo često mi ne vidimo jasno ono što je iza nas. Problemi sa leđima uopšteno predstavljaju sukob između potrebe da se krene napred i inercije zbog nepomirenosti s prošlošću. Ta napetost često nas odvaja od oba smera i rezultat je bol. Louise Hai kaže da leđa generalno predstavljaju podršku.

sredina leđa

Sredina leđa je poveznica između ramena i donjeg dela leđa. To može biti slaba karika. Ako smo učvrstili ramena i postali spremni preuzeti odgovornost za svoj život, ako smo prikupili potrebnu finansijsku i emocionalnu podršku (niži deo leđa), nešto se prišulja i ubode nas u leđa. To je slepa tačka.

Ne samo da je ne možemo videti, teško ju je i dosegnuti. To je saboter ili zavodnik koji nas vodi van našeg puta. U ovom području su smeštene tonificirajuće tačke (pod nazivom „Shu“ tačke) za jetru, želudac i slezinu. Ovi organi odgovorni su za transformaciju, transportaciju i slobodan protok Ki energije u telu.

Blokade na tom mestu utiču na celo telo. Slezina predstavlja brigu ili previše razmišljanja a jetra predstavlja ljutnju. Jedno i drugo mogu da sabotiraju čak i najbolje planove. Louise Hai tvrdi da sredina leđa predstavlja krivicu i zaglavljenost u prošlosti.

Donji deo leđa

Donji deo leđa predstavlja podršku; finansijsku podršku, emocionalnu podršku porodice i prijatelja, i podršku Boga ili Svemira. Bubrezi se nalaze na ovom području i disfunkcija bubrega rezultira strahom i fobijama. Bol donjeg dela leđa može značiti da smo preuzeli na sebe više nego što mislimo da možemo podneti.

Ako smo zaista preuzeli previše stvari sve što treba da uradite je da smanji opterećenje. Hronična bol u donjim leđima odnosi se na iscrpljivanje bubrega. Smatra se da bubrezi imaju centralnu funkciju u odnosu na druge organe, jer to je mesto gde je pohranjena Iuan Ki ili naša primarna esencija.

Iuan Ki je takođe poznata kao osnovna Ki ili kongenitalna Ki. To je Ki s kojom ste rođeni i određuje vašu relativnu snagu u svetu. Smatra se da je prilično teško ojačati ionako slabu Iuan Ki, ali to se može napraviti. Križobolja se često umanjuje ako ojačamo bubrege.

Ukratko, križobolja se uglavnom odnosi na nedostatak poverenja da će nam svemir pružiti zaštitu i podršku. Louise Hai sugeriše da bol u donjim leđima ukazuje na strah od nemaštine.

trtica

Trtica / sacrum je sedište samosažaljenja. Postoji strah od molbe za pomoći. Pojedinac će radije sedeti i žaliti samog sebe nego se pokrenuti i učiniti nešto.

noge

Kukova

Kukova predstavljaju odluke u životu, a posebno odluke o kretanju napred. Bolovi u kukovima su znak da smo se „zaglavili“, ne možemo doneti odluku ili jasno videti ono što je potrebno slijedeće napraviti. Proces hodanja zahteva da prvo verujemo kukovima kada se pomeraju napred – noge ih slede.

To je zapravo, čin vere s naše strane, jer mi bukvalno iniciramo pad na zemlju i verujemo da će nas naše noge spasiti. Žučni kanal prolazi kukovima što opet predstavlja hrabrost i poverenje da se krene napred. Louise Hai sugeriše da problemi sa kukovima predstavljaju strah od kretanja napred s važnim odlukama.

Kukova predstavljaju ideju da je sledeći korak u vašem životu važan. Bol ili nelagodnost vas savetuju da usporite ili se zaustavite, pogledate oko sebe, kupite mapu ili pitate nekoga za smer.

natkoljenica

Bedra su poveznica između kukova i odluka, kolena i ponosa. Često kada donesemo odluku i preduzmemo sledeći korak, ponos nam stane na put. „Šta ako izgledam glupo? Šta ako to nije u redu? Šta ako ne uspe? „Naša kolena se zablokiraju, a mi smo sprečeni krenuti napred.

Bol koja počinje u bokovima i i širi se u bedra (butni živac), predstavlja odvajanje od naše želje i odluke da se krene napred te naš strah neuspeha. Louise Hai sugeriše da problemi s natkoljenica predstavljaju zadržavanje trauma iz detinjstva.

kolena

Kolena predstavljaju ponos. Ponos ili ego nas sprečava da prepusti se Božjoj volji ili volji Svemira. U praksi, svaki put kada krenemo napred u životu ili ulazimo u promene, pristupamo nepoznatom. Možemo se osećati ranjivo ili nesigurno. Možemo i dalje stajati, ukočenih kolena, pružajući otpor vetrovima promena.

Zanimljivo je napomenuti da su čvrsta, bolna kolena simptom lošeg rada bubrega, čija emocija je strah. Umesto da priznamo naš strah, mi mu se odupiremo sve dok nas ne nadjača. Kolena predstavljaju ponos, a rečeno je: ‘Ponos dolazi pre pada’.

Kolena takođe mogu predstavljati poniznost koja je mudra i popustljiva pred licem promene. Ukratko, problemi sa kolenima ukazuju da smo zaglavili u egu, previše ponosni da bi se pognuli. Louise Hai takođe sugeriše da kolena predstavlja ponos i ego.

POTKOLENICA

Potkolenica predstavlja još jednu slabu vezu. Iako je potkolenica uglavnom sačinjena od kosti, najčvršće materije u telu, potkolenice su zapravo vrlo osetljive i krhke. Blagi udarac u potkolenicu nije samo bolan, on oslabi celo telo i zaustavlja ga.

Nakon što smo se organizovali i krenuli napred, preduzeli sledeći korak prema cilju koji smo postavili, nešto se pojavi i sruši nas. Spotaknuli smo se jer ne vidimo što je upravo tu pred nama. Vrlo često je ono na što se spotaknemo – gubitak koji nismo ispravno odžalovali. Kretanje napred uvek znači da nešto ostavljamo iza sebe.

Zanimljivo je napomenuti da se tri Iin kanala stopala ukrštaju na slezini 6 (Saniinjiao), što predstavlja ušće zabrinutosti, ljutnje i straha. Louise Hai tvrdi da se ovde radi o strahu od budućnosti; ne želimo ići napred.

gležnjevi

Gležnjevi predstavljaju fleksibilnost, što je važno jer nas usmeravaju u životu. Čvrsta, bolni zglobovi znače da teško podnosite promenu. Možda ste jedan onih ljudi koji se ukopavaju petama i odupiru kretanju prema napred.

Šta više promena dolazi, vi dublje kopate. Slomljeni gležanj je dobar znak – donosi određenu fleksibilnost u vaš život. Louise Hai kaže da gležnjevi predstavljaju mobilnost i smer.

stopala

Naša stopala predstavljaju našu povezanost sa Majkom Zemljom. Osetljiva, natečena, zatrnjena ili bolna stopala predstavljaju stanje našeg odnosa sa našom Majkom. Iako nas stopala nose napred u životu, ona zapravo ostvaruju kontakt sa tlom. Mogu zaustaviti bilo kakav napredak, ili ga barem otežati.

U modernom društvu zbog asfalta, betona i visokogradnje, gubimo dodir sa Zemljom i njenim energijama. To se može odraziti na naš odnos prema onoj koja nam je podarila život. Odvajanje može izazvati pravu bol. Svi Iin & Iang kanali teku i sreću se u nožnim prstima. To je područje visoke energije i imaju jak uticaj na telo.

Ovo je područje gde su jake energije u tranziciji pa je naš kontakt sa majkama, Majkom Zemljom i našom baznom energijom ambivalentan. Želimo se približiti toj ljubavi, ali i u isto vreme otići svojim putem. Iz mog iskustva, u stopalima se često pohranjuju otrovne energije (često je to tuga ili mržnja), energije koje trebaju otići što dalje od srca, znači u stopala. Često su to problemi koji vode natrag u detinjstvo.

U nedostatku alata za efikasno oslobađanje tuge ili ljutnje, telo je pohranjuje, kao što pohranjuje masnoće. Tokom vremena, sve je više otrovnih energija pohranjeno i rezervoar je napunjen. U mnogim slučajevima, cela noga može biti uključena i otpad se počinje vraćati natrag u sistem.

To je vrlo ozbiljna situacija, može dovesti do amputacija, krvnih poremećaja, pa čak i smrti, telo se bori da zaštiti srce. Metafizički, postaje jasno da je mesto na kojem stojite bolno. Ključno je krenuti dalje. Prestanite boraviti u prošlosti, otpustiti ili transformišite sve što vas emocionalno koči. Louise Hai govori da stopala predstavljaju razumevanje nas samih, života, drugih ljudi, a prsti predstavljaju manje detalje o budućnosti.

grlo

Grlo predstavlja našu volju i našu sposobnost komuniciranja, kako s drugima tako i sa sobom. Upale grla, kvržice u grlu, tumori svi predstavljaju poteškoće da kažemo ono što želimo reći. Kvržice, fizički tumori i oni koji se još nisu manifestirali (histericus Globus) su naši pokušaji blokiranja slobodnog izražavanja emocija i našeg identiteta.

Grlo je jedno od onih slabih tački koje vas sabotiraju na vašem putu. Grlo je kanal između glave i srca. Jeste li ikada imali odličnu ideju, ušli u nju celim srcem, samo da bi na kraju izrekli nešto sasvim glupo i napravili pometnju? Jeste li ikada poželeli nekom dati kompliment i onda bi to potisnuli?

Je li vam ikada jednostavno izletelo nešto što vam je samo prošlo kroz glavu? Koliko često je pažljivo birana reč ili loše odabrana reč stvorila pustoš u vašem životu? To dolazi od svih neizrečenih stvari koje su se nakupljale tokom godina i koje su zapele u grlu; trebaju izaći i one izlaze, na jedan ili drugi način. Sve emocije su dizajnirane kako bi se izrazile, čak i one negativne.

Louise Hai naziva grlo avenijom izražavanja i kanalom kreativnosti. Problemi sa grlom ukazuju na nesposobnost izražavanja svog mišljenja, na progutani bes, ugušena kreativnost i odbijanje promene.

Problemi sa štitnjačom ukazuju na poteškoće analiziranja, varenja i asimiliranja komunikacije između glave i srca.

Grudi / prsa

Područje prsa predstavlja ženski princip negovanja veze s „dahom života“, koja teče kroz pluća. Kod muškaraca, bol ili nelagodnost koja nije povezana s nekim određenim organom predstavlja prekid veze sa ženskim principom. U kineskoj medicini, prednja strana tela predstavlja Iin.

Prsa su secište 3 najvažnijih vrsta Ki koje neguju telo; Zhong Ki -iz pluća, Jing Ki – iz slezine i Iuan Ki iz bubrega. Problemi sa grudima predstavljaju poricanje Majke / ženskog principa. Louise Hai kaže da grudi predstavljaju majčinstvo i negovanje. Ciste, kvržice itd. Predstavljaju preteranu majčinsku brigu.

solarni pleksus

Solarni pleksus je sedište ega i individualnosti. Neki ga zovu negativni ego. Uopšteno ovo područje predstavlja sukob u vašem životu. Bol ili nelagodnost u području dijafragme predstavlja nerešene sukobe. U kineskoj medicini, bol u tom području ukazuje na stagnaciju Ki energije jetre i obično je povezana s ljutnjom.

Želudac

Želudac predstavlja varenje, ne samo hrane i fizičkih hranljivih materija već i novih ideja, novih načina obavljanja stvari, i prihvatanja promena bilo koje vrste. Želudac je ništa više nego velika fleksibilna vreća mišića čiji je posao da obrađuje sve što u nju stavljamo. To je to, njegov posao je smrviti ono što u njega stavljamo.

To obavlja tako što dodaje sonu kiselinu, hormone, enzime i žuč, što usitnjava svaki zalogaj u masu koju nazivamo probavljena hrana. Istovremeno se ljulja nazad i napred vrteći ovaj nered dok se ne pretvori tekuće stanje i takvo prolazi kroz mali pilorus ventil u tanko crevo, gde se uglavnom odvija stvarna apsorpcija hranljivih materija.

Metafizički, kada dobijemo novu ideju ili smislimo novi način obavljanja stvari, postupak je sličan. Prvo moramo progutati ideju, formirati je u oblik sa kojim se možemo nositi i na kraju apsorbovati ono što nam je potrebno kako bi se negovali. Na isti način na koji loša ishrana truje telo, otrovne ideje, potisnute emocije i otpor promenama mogu takođe imati efekat trovanja.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, dugogodišnji emocionalni nesklad smatra se primarnim uzrokom bolesti. Jačanje slezine / želuca koji je odgovoran za pretvaranje hrane i vode u Ki i njen transport po celom telu, smatra se ključnom strategiji za rešavanje gotovo bilo koje bolesti. Metafizički – moramo se negovati svaki dan, baš kao što treba da jedemo hranljivu hranu.

Baš kao što fizičko telo treba hranu za rast kako bi se nosilo sa svojim svakodnevnim aktivnostima, tako i emocionalno, mentalno i duhovno telo. Metafizički, zdravlje se ne postiže promenom same ishrane. Louise Hai sugeriše da želudac odražava ishranu, vari ideje. Problemi ukazuju na strah, strah od novog i

strah od novog i nemogućnost asimiliranja novih iskustava.

(Atma)

Check Also

Hronična bolest jetre koju je teško otkriti na vreme- 55 odsto ljudi ima a ne zna..

Masna jetra je postala jedan od najčešćih problema sa kojim se ljudi danas suočavaju, ali …