OVA MEŠAVINA JE STRAH I TREPET ZA HOLESTEROL I RAK, IZVRSNA ZA STRUK, I ZNAČAJNO POBOLJŠAVA KVALITET SPERMATOZOIDA!

Orašasti plodovi često se mogu naći na listi nezdravih namirnica . Za fabrički obrađene odnosno pržene , posoljene ili umočene u čokoladu ta tvrdnja vredi , no ako su neobrađeni i sirovi , oni su pravi rasadnik zdravlja .

orah- badem- lešnik

 

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition dokazala je kako se unos orašastih plodova u organizam ne mora ograničavati . Naime , ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamenu za drugu hranu , više gube na težini i imaju tanji struk .

Premda se ne može govoriti o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju obima struka , rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne goje , a odlični su i za zdravlje krvnog sistema .

Orasi su bogati alfa – linolenske kiseline , pa tako štite srce u vreme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo . Stres obično dovodi do pada imuniteta , ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E , vitaminima B grupe i magnezijumom , sačuvaćete imunitet .

Bademi , lešnici , kikiriki , brazilski orasi , domaći orasi i cashev orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti , pokazuje studija sa Harvarda . To je zato što orašasti plodovi mogu smanjiti LDL holesterol . Osim toga , nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće , te vlakna koja štite srce . Orašasti plodovi bogati su i argininom , aminokiselinom koja pomaže da krvne sudove budu opuštene .

Ishrana bogata pistaćima može donekle štititi od razvoja raka pluća , pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Cancer Prevention Research Conference . Naučnici misle da ključnu ulogu igra gamma – tokoferol , tip vitamina E.

Studija iz 2010. objavljena u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šoljice orašastih plodova snižava loš LDL holesterol za 7,4 posto . Osim toga , koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto .

Brazilski orasi su puni selena i mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate , pokazala je studija sprovedena u Holandiji . Naime , muškarci koji su imali visoke nivoe selena u krvi imali su 60 posto manje šanse za dobijanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije .

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi sa godinama . Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima grupe B.

Dve šake oraha na dan poboljšavaju kvalitet sperme s obzirom na vitalnost , mobilnost i morfologiju , pokazuje studija sa UCLA .

(net.hr)

 • L-argin je amino kiselina koja je toliko moćna da je naučnici zovu „čarobni molekul“.
  Razlog za to je što naše telo pretvara L-arginin u azot-monoksid, molekul koji pomaže krvnim sudovima da se opuste i rašire radi boljeg protoka krvi.
  Bolji protok krvi održava mnoge važne funkcije telu:
  -Normalan krvni pritisak
  -Opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema
  -Funkcija imunog sistema
  -Rast mišića
  -Rast i obnavljanje kostiju i tkiva
  -Mušku polnu funkciju
  – Metabolizam masti i glikoze
  – Proizvodnja hormona koji deluje protiv
  starenja.

  • korason espinada

   Važi li to i za dijabetičare….

   • Kod šećernih bolesnika to je veoma značajno, jer L-Arginin spada u onaj mali broj aminokiselina, koje pospešuju stvaranje insulina bez povećanja koncentracije šećera u krvi. Uočeno je da povoljno deluje na ublažavanje (tzv. vaskularne) glavobolje i migrene kod nestabilnog krvnog pritiska, zahvaljujući opuštanju glatke muskulature.