Home / ZDRAVLJE / Ova roditeljska greška izlaže decu opasnosti od smrtonosne leukemije

Ova roditeljska greška izlaže decu opasnosti od smrtonosne leukemije

U istraživanju koje je trajalo preko 30 godina naučnici su otkrili kako se najčešći oblik raka kod dece ALL može sprečiti na jedan jednostavan način.

Roditeljska opsednutost čistoćom i antibakterijskim sredstvima mogla bi da ima veliku ulogu u razvoju akutne limfoblastične leukemije kod dece.

Kako se navodi u studiji profesora Mela Greavesa objavljenom u časopisu „Nature“, takvim ponašanjem se blokira dečiji imunitet i on se ne razvija normalno.

Akutna limfoblastična leukemija, poznatija kao ALL, je oblik raka krvi koji utiče na koštanu srž. Najčešće se pojavljuje kod dece mlađe od 4 godine, ali pogađa i odrasle jer od ove bolesti oboli preko 6.000 Amerikanaca.

Danas je na svu sreću preko 90 odsto dece koja pate od ove bolesti izlečeno, ali su tretmani veoma bolni i neugodni. Vest da se ova podmukla i smrtonosna bolest može sprečiti je veoma važna za sve.

Oko 20 odsto dece ima genetske predispozicije za razvoj ALL, ali ako se njihovi imuni sistemi pravilno razviju nikada neće da obole.

Ipak, ako nisu izloženi dovoljnoj količini bakterija i mikroba tokom prve godine života, njihovi imunološki sistemi neće se razviti normalno i neće moći da se brane protiv ovog oblika raka.

Upravo je zato čistoća okoline u kojoj dete odrasta direktno povezana za nastanak bolesti.

Dete čiji imuni sistem nije razvijen i uz to ima i genetske predispozicije, može da se zarazi običnom prehladom od koje se mutacijom može razviti rak, piše u studiji profesora Greavesa i njegovog tima.

Kako biste sprečili da vaše dete oboli od ove bolesti, ali i mnoge druge, izlažite decu različitim sredinama i ljudima. Pored toga ne čistite previše i ne perite im ruke antibakterijskim sredstvima.

Dopustite im da budu u kontaktu sa drugom decom, a bilo bi odlično i kada biste detetu nabavil nekog kućnog ljubimca.

 

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: TO JE OPASNO PO ŽIVOT, TE PREPORUKE SU DEBILNE..

“Mogu samo da kažem da sam bio zaprepašćen brojem dece sa poremećajem razvoja mozga. Za …