Home / ZDRAVLJE / Ovo će vas spasiti kod uboda Ježa, i opeklina od meduze..

Ovo će vas spasiti kod uboda Ježa, i opeklina od meduze..

Opekotina od meduza manje boli ako se mesto ohladi. Suprotno tome, koža opečena vlasuljom najbolje se umiri položi li se na nju vruć oblutak s plaže
jezSunce nije jedina opasnost koja vreba na odmoru. Ubodi insekata i morskog ježa te opekotine meduze ili perike neprijatni su, bolni, a ponekad i opasni. Kad meduza opeče, javlja se iznenadna jaka bol te se pojavi mehur. Mesto treba isprati morskom vodom ili sirćetom kako bi se odstranile preostale lovke.

– Opecen mesto treba tretirati kao i svako drugo izloženo alergenu. Ako je područje manje, treba staviti antihistaminik (kreme protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta) – savetuje pedijatar dr. Giovana Armano te dodaje da se detetu protiv bola može dati i sirup.

Opekotina od meduza manje boli ako se mesto ohladi. Suprotno tome, koža opečena vlasuljom najbolje se umiri položi li se na nju vruć oblutak s plaže. Ako je zahvaćen veći deo (veći od površine dlana) bilo bi dobro potražiti pomoć lekara.
Stane li dete na morskog ježa, iglice treba odmah odstraniti, dok je koža još vlažna i mekana. To se radi sterilnom pincetom ili iglicom, a iglice koje se ne mogu izvaditi mogu se namazati tzv. crnom masti, odnosno masti amonijum sulfogirodalata, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože.

– Nakon što se iglice izvade područje treba dezinfikovati ili staviti antibiotsku mast – objašnjava dr. Armano. Većina preostalih iglica će sama izaći, ali ako se to ne dogodi, a područje uboda se zacrveni i boli, treba potražiti pomoć te hirurški odstraniti bodlje.

Osim ovih, tipično plažnih povreda, leti prete i ubodi komaraca, osa, pčela i paukova. Na mesto uboda uglavnom se stavljaju hladni oblozi.

– S obzirom da se radi o alergijskoj reakciji, mesto uboda treba namazati antihistaminsko kremom (dostupna u apoteci bez recepta). Ako je jako otečeno te svrbi i boli, detetu se može dati antihistaminski sirup. Lekara treba potražiti ako simptomi ne jenjavaju te se pojave mučnina, otežano disanje ili urtikarija – savetuje pedijatar dr. Armano.

Na mesto uboda ose, pčele, komarca i pauka može se staviti i navlažena tableta andola ili aspirina. Tableta se na mestu uboda drži minut do dva. Za ubode komaraca odlična je i soda bikarbona.

Kašika sode pomeša se sa par kapi hladne vode i stavi na ubod. Olakšava svrab i bol, a alkalna priroda bikarbone pomaže u neutralisanju PH kože, što ublažava upalu. Na mesto uboda insekta mogu se naneti i kap-2 ulja od nane koje hladi i pojačava cirkulaciju. Kad se izvadi žaoku pčele ili ose, bol i svrab ublažuje trljanje peršinova lista te soka od limuna.

Obična voda može samo naštetiti

Opekotine od meduza nikako ne ispirajte običnom vodom jer se lovke tad bolje uhvate za kožu i ispuštaju otrov, pa je i bol jača. Ako su u koži zaostale žarnice, možete ih posuti peskom i sastrugati štapićem od sladoleda ili kreditnom karticom (ne rukama da se ne prenese otrov). Ne trljajte kožu da ne upije otrov.

Homeopatija

Ubodi insekata, morskog ježa i opekotine od meduza ili perike mogu se lečiti i homeopatskim preparatima. Urtica urens smanjuje pečenje i bol i oticanje kože. Homeopatski lek Ledum Palustree daje se za sve ubodne rane, kao i Apis mellifica. Kod uboda morskog ježa pomaže Silicea, koja utiče na to da delovi bodlji izađu iz tela.

Na letovanje ne bez ovoga

U torbu za ljetovanje, osim kreme za sunčanje, obavezno stavite antiseptik, pincetu, antihistaminsko kremu, sirup za snižavanje temperature (ujedno je i protiv bolova), sterilne gaze i flastere

Šešir i sandale čuvaju mališane

Deca bi trebala nositi na paži plastične sandale, a kremu za sunčanje ne zaboravite namazati i ispod ivice kupaćega kostima jer se on stalno pomiče. Šešir je obavezan na suncu

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …