Home / ZDRAVLJE / Ovo je lek za uznemirenost koji tera negativne misli…

Ovo je lek za uznemirenost koji tera negativne misli…

lavanda

Lavanda (Lavandula of fi cinalis) se na vrlo različite načine koristi od najranijih vremena. Tokom istorije korišćena je u kozmetici zbog ugodnog mirisa, kao i u fi toterapiji, pre svega za uklanjanje depresije, nesanice, nervne iscrpljenosti i anksioznosti.

Danas je narodna medicina preporučuje u lečenju nervoznog lupanja srca, migrene, neurastenije, histerije, sklonosti napadima nesvestice, uznemirenosti, depresije i stresa.

Istraživanje depresije koje je upoređivalo tinkturu lavande sa lekom protiv depresije imipramin, ali iu kojem je jedna grupa pacijenata uzimala istovremeno lavandu i imipramin, pokazalo je da je imipramin bio efikasniji od lavande, ali da su u kombinaciji dali najbolje rezultate.

Prema istraživanju, jedna od prednosti ove kombinacije je blagotvorno terapeutsko delovanje lavande kao dodatnog sredstva, odnosno njen uticaj na smanjenje negativnih delovanja koji su nuspojave lekova protiv depresije.

Na odeljenjima neuropsihijatrije Hirosaki, univerzitetske bolnice u Japanu, pak, sprovedeno je istraživanje o efektima aromaterapije na raspoloženje pacijenata na hemodijalizi. U istraživanju je učestvovalo 14 žena koje duže vreme dolaze na hemodijalizu.

Meren je uticaj lavandinog ulja na anksioznost i uočeno je da ublažava to stanje. Kap eteričnog ulja lavande na jastuku opustiti će vas, rasterati negativne misli i pomoći da lakše utonete u san.

Ako već niste, isprobajte i kupku od lavande- možete je pripremiti i tako da 100 g cvetića prelijete litrom vruće vode, pustite da odstoji dvadesetak minuta, a dobijeni uvarak potom ocedite, te ga bez cvetića dodamo vodi za kupanje.

Kupke od lavande smiruju, opuštaju, leče histeriju, glavobolju, migrenu, nervnu napetost, lupanje srca, stres, depresiju i nagle promene raspoloženja, te podstiču spavanje.

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …