Home / ZDRAVLJE / OVO SIGURNO NISTE ZNALI O ULJU GOSPINE TRAVE: Leči opekline i upale, a recept je tako jednostavan!

OVO SIGURNO NISTE ZNALI O ULJU GOSPINE TRAVE: Leči opekline i upale, a recept je tako jednostavan!

Šta je ulje crvenije, to će njegovo delovanje biti efikasnije. Svaki dan teglu protresite.

DIGITAL CAMERA

Ulje kantariona odlično je za kožu, leči rane, opekotine, ublažava bolove i sprečava upale. Ovo ulje takođe neguje osetljivu, suvu i ispucalu kožu, a može se koristiti i kod slabe cirkulacije.

Recept za ovo čarobno ulje vrlo je jednostavan i svako ga može napraviti kod kuće.

Važno je znati da kantarion cveta i bere se leti. Rasprostranjena je po livadama, poljima i rubnim delovima šuma. Lako ju je prepoznati po žutim cvetovima.

Za pripremu ulja potrebno vam je nekoliko snopova biljke. Nakon što ih naberete i svežete, ostavite ih preko noći van teglica kako bi insekti napustili cvetove biljke i kako bi ishlapio sok koji dovodi do kvarenja biljke.

Sledećeg jutra snopove kantariona stavite u sveže oprane staklene teglice i ulijte u njih maslinovo ulje koje bi takođe trebalo da bude domaće, hladno ceđeno. Teglice zatvorite poklopcem ili papirom i gumicom, i ostavite da stoje na suncu ili nekom toplom mestu 45 dana.

Ulje bi trebalo da poprimi karakterističnu crvenkastu boju. Šta je ulje crvenije, to će njegovo delovanje biti efikasnije. Svaki dan teglu protresite, a nakon 45 dana procedite kroz plastično cedilo, a zatim i kroz gustu lanenu krpu.

Dobijeno ulje pretočite u staklene flaše i čuvajte na tamnom i hladnijem mestu. Ovako pripremljeno ulje možete koristiti tokom cele godine, sve do sledeće berbe.

Bitno je napomenuti da ulje kantariona ne upotrebljavate kao zaštitu od štetnih sunčevih zraka jer ima fototoksično delovanje i može izazvati promene na koži. Ukoliko ste zadobili opekotine od sunca, mažite se uljem kantariona sve dok crvenilo ne prođe i pritom izbegavajte sunce.

Za lečenje opekotina umesto ulja, možete kostistiti i balzam od kantariona.

Balzam se priprema od 30 grama ulja kantariona i 4 grama pčelinjeg voska (preporučujemo da koristite nepročišćeni vosak). Sastojke zagrijavate na pari, a nakon što se vosak otopi, prelijte Balaž u manju posudu u kojoj će se on ohladiti.

Check Also

DR NESTOROVIĆ OTKRIO KAKO POBEDITI VIRUSE: NAJJAČE SREDSTVO ZA JAČANJE IMUNITETA JE BESPLATNO!

Doktor Branimir Nestorović, specijalista je pedijatrije sa subspecijalizacijom iz pulmologije i alergologije otkriva tajne alterantivne …