Home / ZDRAVLJE / Ovo su 30 narodnih lekova za oboljenja usne duplje..

Ovo su 30 narodnih lekova za oboljenja usne duplje..

Preko usta se prenose razne zarazne bolesti. Zbog toga je potrebna stalna i brižljiva higijena usne duplje.

zena

U ustima ima mnogo mikroorganizama, među kojima ima i patogenih, tj. onih koji mogu prouzrokovati razna i veoma opasna oboljenja. Usta su jedan od najvaznijih puteva za prenošenje mnogih bolesti, posebno zaraznih. Zbog toga usta treba drzati čista, zube redovno prati posle svakog jela, ne piti s drugima iz iste čaše.

Kod nas je vrlo česta pojava zapaljena sluzokože usne duplje, usled čega nastaju razne komplikacije. Ovo oboljenje je naročito rasprostranjeno u osoba koje ne poštuju ličnu higijenu. Razumljivo je da bolesnik treba da zatraži pomoć lekara.

Što se tiče ishrane, izbegavati slana, kisela, paprena i ljuta jela, jesti što više kašastu i sluzastu hranu, strugane jabuke, mušmule, dunje i drugo oporo voće bogato taninima i pektinima.

30 recepata za ispiranje usne duplje

1. Za ispiranje usta, za grgljanje i protiv promuklosti dobre su one biljke koje imaju mnogo sluzi, pre svega beli slez: može se žvaće ili dodati 2-3 sata u hladnoj vodi (1 supena kašika korena na 200 g vode) i tom vodom ispirati usta, grgljati i najzad popiti.

2. Protiv upale usne šupljine: po 1 kasiku titrica, žalfije i lista crnog sleza pomešati i popariti sa pola litra ključale vode, ostaviti 1 sat u poklopljenom sudu, procediti i time ispirati usta i grgljati.

3. U istu svrhu i na isti način kao beli slez mogu se upotrebljavati i druge sluzne biljke: laneno seme, dunjino seme, koren crnog gaveza, salep i drugo.

4. Opore biljke, tj. One koje sadrže štavske ili taninske materije: steža, srčenjaka, trava od srdobolje, zdravac, kopriva, podubica, hrastova kora i šišarke, bedrinac i dr.

5. Po 2 supene kašike titrica, žalfije, kupine i trave od srdobolje popari se ključalom vodom (pola litra), stoji pola sata, odlije se i time se ispiraju usta.

6. Dve kašike kamilice (titrica), žalfije i dunjinog semena preliti sa četvrt litra ključale vode, ostaviti 2 sata, ocediti i time ispirati usta.

7. Jak čaj od kamilice sa dosta limunovog soka može se i popiti čaj od kamilice i posle toga pojesti nastrugana jabuka, birajući samo oporu i kiselu zukvaru. Umesto jabuke može se upotrebiti i dunja.

8. Jednake delove lista podbela, crnog i belog sleza, žalfije i šumske jagode sitno iseći i dobro promešati 2 kašike ove smese popariti sa 200 ml ključale vode, odmah poklopiti i poslje pola sata, kad se prohladi i ekstraktuje, odliti i grgljati. Posebno je ovaj čaj dobar za slučajeve upale ždrela.

9. Jednaki delovi kamilice, zalfije i kupine, kao pod 8.

10. Jednake delove idjirota, zdravca, kamilice i nane pomešati i upotrebiti kao pod 8. Čaj je dobar protiv upale sluzokože usta i ždrela.

11. Po 10 g komorača i anisa i po 20 g žalfije, koprivinog lista i kamilice, kao pod 8.

12. Po 10 g hrastove kore, i korena zdravca i srčenjaka i 15 g korena belog sleza, idjirota i gaveza sitno iseći, 2 kašike ove smese kuvaju 5 minuta u 300 ml vode, kad se ohladi, ocediti i time ispirati usta.

13. Jednake delove cveta majske ruže, belog i crnog sleza, podbela i kamilice pomešati i upotrebiti kao pod 8.

14. Po 25 g nane, matičnjaka, limunove i narandžine kore i komorača i 5 g karanfilića, kao pod 8.

15. Dvadeset grama miloduha, nane i slatkog korena i po 5 g karanfilića, cimeta i anisa. Jedna kašika na 200 ml ključale vode. Čajem od ove smese ispirati usta i zatim čaj popiti. Upotrebljava se izjutra i uveče i protiv neprijatnog zadaha iz usta i želuca.

16. Za lečenje desni: 2 kašike žalfije popariti sa 300 g ključale vode, poklopiti i kad se ohladi, procediti i tim čajem ispirati usta. Čaj treba držati što duže u ustima, da bi lekoviti sastojci žalfije što duže delovali. Ovim čajem mogu se masirati desni.

17. Po 20 g hrastove kore, korjena srčenjaka i trave od srdobolje i korena koprive i zdravca sitno iseći, pomešati, i 1 kašiku ove smese kuvaju 10 minuta u 200 ml vode. Kad se ohladi, procediti i time mazati desni i ispirati usta.

Od ove smese može se načiniti i tinktura u razblaženom čistom alkoholu (apotekarskom): 20 g smese na 100 ml alkohola.

18. Po 10 g korena ratanije (kupiti u apoteci) i lista žalfije popariti sa 200 ml ključale vode, puklopiti i poslje 6 sati ocediti i tom vodicom ispirati usta i mazati desni.

19. Po 10 g korena ratanije i zdravca, kao pod 18.

20. Po 5 g Rizo trave od srdobolje i zdravca, hrastovih šišaraka (stucanih u prah) i žalfije, kao pod 18.

21. Po 5 g bedrinca, podubice, kamilice i zdravca, kao pod 18.

22. Po 10 g rizoma zdravca, lista nane, matičnjaka i žalfije, kao pod 18. Ovo je dobro i za decu, jer je mirisno i nije mnogo oporo.

23. Po 5 g zdravca, kamilice, pitome nane i žalfije, kao pod 18.

24. Po 5 g dunjinih i hrastovih pupoljaka (vrhovi grančica), lista pitome nane i matičnjaka, kao pod 18.

25. Po 5 g lista kupine, maline, ribizle i pi tome nane, kao pod 18.

26. Po 5 g mužmula, oskoruše, divljih krušaka i lista pitome nane, kao pod 18.

27. Jednu kašiku salepa u prahu kuvati 1 sat u 200 ml mleka iu toku kuvanja dolivati mleka, tako da na kraju bude oko 200 ml tečnosti.

Posebno se pravi jak čaj od kamilice: 2 kašike kamilice popariti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i posle 4 sata ocediti, dobro iscediti i pomešati sa salep, pa time ispirati usta (grgljati što duže), i na kraju, posle svakog grgljanja, popiti.

28. Po 10 g planinskog cubra i semena buacka, kao pod 18.

29. Po 5 g žalfije, miloduha, nane i planinskog čubra, kao pod 18.

30. Jednaki delovi kamilice, zalfije i kupine, ove smese popariti sa 200 ml ključale vode, odmah poklopiti i poslje pola sata, kad se prohladi i ekstraktuje, odliti i grgljati.

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …