Home / ZDRAVLJE / Ovo su moćni prirodni lekovi protiv paradentoze…

Ovo su moćni prirodni lekovi protiv paradentoze…

Da bi izlečili paradentozu ili sprečili pojavu ove neprijatne bolesti, predstaviti ćemo vam neke jako dobre prirodne lekove.

maslinovo-ulje

Paradentozu opisujemo kao generalno loše dentalno stanje usta, zuba i usne duplje uopšteno. Najčešće je to posledica poodmakle zapuštene infekcije, usled loše ili nepravilne higijene usta.

Ono što prethodi pojavi paradentoze jeste upala desni koja se nije lečila kako treba ili nikako. Paradentoza dovodi do ozbiljnog oštećenja desni, ligamenata i kosti na kojima se zubi imaju, a krajnji stadijum je gubitak zuba.

Loša oralna higijena pogoduje razvoju bakterija u ustima, a te bakterije kasnije toliko napadnu da prouzrokuju paradentozu. Bujanje bakterija zarazi desni a prvi simptomi su crvenilo i otok. Infekcija dalje destruktivno utiče na strukturu koja podržava zube.

Kako bolest napreduje, tako se desni sve više povlače, infekcija prelazi i na kost a zubi počinju da se klimaju, a na kraju u zadnjem stadijumu bolesti i da u potpunosti poispadaju. Uz sve ovo može se pojaviti krvarenje desni ili gnoj.

Ako razmišljamo o infekciji na desnima, posebnu pažnju treba obratiti na dobru oralnu higijenu, jer ona sprečava nastanak paradentoze. Sa druge strane, da bismo sačuvali zube od presudnog je značaja uočiti paradentozu u početnom stadijumu, pa da možemo delovati na vreme.

Za dobro zdravlje zuba pored paste za zube, četkice i konca, na raspolaganju su nam i brojna prirodna sredstva za prevenciju i lečenje paradentoze.
Ako pričamo o prirodnim lekovima za lečenje paradentoze ili sprečavanje pojave ove bolesti, prvo ćemo spomenuti propolis od pčela.

To je jako dezinficirajuće prirodno sredstvo koje nam može jako dobro pomoći da iskorenimo bakterije iz usne duplje. Propolis smo već mnogo puta spominjali, pa vam predlažemo da pročitate i ovaj članak. Kao odličan antibiotik, propolis je super dobar prirodni lek za paradentozu.

Da bi koristili propolis uradite sledeće: U 1 dl vode nakapajte 15 kapi propolisa, pa tom tečnošću detaljno isperite usta nekoliko puta tokom dana. Isti postupak obavezno ponovite na veče pre spavanja. Uz redovnu upotrebu propolis će bitno umanjiti ili u potpunosti izlečiti upalu desni, pa čak i ako se razvila u paradentozu.

Još jedan dobar prirodni lek je ulje origana. Origano ulje takođe jako dobro deluje protiv bakterija. Već smo spomenuli da su bakterije glavni uzrok paradentoze i upale desni, pa je važno delovati protiv njih. Ulje origana će jako dobro da uradi dezinfekciju usne šupljine te će ublažiti ili u potpunosti sprečiti paradentozu.

Da bi iskoristili ulje origana dovoljno je da u 1 dl vode stavite nekoliko kapi origano ulja, a može se upotrebljavati i origano voda. Grgljajte tom tečnošću pa ispljunite, a postupak ponovite kao što smo napisali i u slučaju korišćenja propolisa.

I maslinovo ulje je dobar prirodni lek protiv paradentoze. Ukoliko nemate propolis ili ulje origana, maslinovo ulje verovatno imate ili ga možete nabaviti. Maslinovo ulje je korisno protiv uništavanja bakterija u usnoj šupljini. Da bi sprečili razvoj paradentoze uradite sledeće: Nabavite sebi hladno ceđeno, kvalitetno maslinovo ulje i sa njim ispirite usta.

Kao i u prethodnim slučajevima, nakon grgljanja ulje treba ispljunuti jer je puno bakterija koje ste isprali sa desni.
Spomenuli smo da paradontitisom, odnosno upala zubnog potpornog tkiva nastaje zbog negativnog delovanja velikog broja bakterija koje imamo u ustima i koje se u usnoj šupljini, bez adekvatne higijene, lako razmnožavaju.

Simptomi ove bolesti se prepoznaju kao upala zubnog mesa koje postaje crveno, otečeno, krvari kod pranja zubnom četkicom ili krvari na dodir. Na rubovima zuba stvara se plak i zubni kamenac, a to dodatno izaziva povlačenje zubnog mesa i ostavlja ogoljeni zub. U slučaju da sa bolest razvila u jači oblik, zubi će se početi razmicati, postaće klimavi te će početi da ispadaju.

Ova bolest jako je učestala kod dijabetičara, kod osoba koje imaju neke genetske sklonosti ka slabosti vezivnog tkiva, kod osoba sa slabom cirkulacijom te kod pušača.
Kada se pojavi paradentoza, zubno meso krvari i jako je osetljivo, ali uprkos tome važno je nastaviti prati zube, te ih dodatno čistiti zubnim koncem.

U četkanju i masaži, sa četkicom treba uvek ići od zubnog mesa prema zubima, a ne obrnuto, dakle ne gurati meso od zuba, jer je desni i ovako već povučeno i vrat zuba je ogoljen. Zbog toga je zub osetljiv na toplo-hladno, slatko i kiselo.

Nije retka pojava da pacijent mora povaditi sve zube te ih nadomestiti veštačkim zubima. Ne treba posebno pominjati koliki je to psihički šok, a i jako velik finansijski trošak.

Da bi izbegli paradentozu, savetujemo vam da se pridržavate gore pomenutih metoda održavanja higijene usne duplje.

Check Also

SENZACIONALNO OTKRIĆE: NAUČNICI PRONAŠLI UZROK SVIH AUTOIMUNIH BOLESTI I OTKRILI KAKO IH LEČITI

Istraživački tim s Jejla na pragu je revolucionarnog otkrića koje bi moglo potpuno da izmeni …