Home / ZDRAVLJE / Ovu voćku zovu „hleb pustinje“. Ona je božji dar i lek za sve..

Ovu voćku zovu „hleb pustinje“. Ona je božji dar i lek za sve..

Urma je najvažnija namirnica u arapskom svetu, a njena lekovita dejstva nadaleko su poznata jer urma pomaže kod anemije, hipertenzije, povišenog holesterola, dijareje i karcinoma.

Nazivaju je „hleb pustinje“, a u Grčkoj je znaju kao „voće bogova“. Jedina je biljka u sahari koja može da pomogne čoveku da preživi, a smatraju se najzdravijim voćem na planeti. Lako se vare i pružaju osećaj sitosti duže vreme, imaju mnogo vitamina i vlakana, a preporučuju se i deci i odraslima. Prirodni šećer koji imaju odlična je alternativa običnom šećeru.

-Savetujem vam da uvek kod sebe imate urme jer su one odlične za zdravlje. Preporučuje se čak i dijabetičarima, a njena vlaknasta struktura odlična je za rad digestivnog trakta. Pomaže kod zatvora i tvrde stolice, ali i kod dijareje, visokog pritiska i odlična je za srce i vid, rekla je nutricionista Milka Raićević.

Urme treba da jedu osobe koje su anemične jer imaju dosta gvožđa, ali i deca i trudnice. Odlične su za vid jer sadrže lutein i zeaksanin koji su dobri za mrežnjaču i zbog toga ih nazivaju „vitamini za oči“. Kalijum kojim obiluju odličan je za regulaciju stolice i odličan su laksativ. Nemojte se prejedati ovog voća jer kilogram sadrži skoro 3.000kalorija.

Istraživanja koja su sprovedena na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazala su da trudnice koje mesec dana pre porođaja redovno jedu urme imaju manje bolove prilikom porođaja i manje krvare. Porodiljama pomažu da proizvedu dovoljno mleka za bebu i popravljaju raspoloženje i tako sprečavaju postnatalnu depresiju.

-Ostavite jednu urmu u čaši vode da prenoći i sutradan od toga napravite sok, rekla je nutricionista Milka Raićević.

Recept za zdrav sok je jako jednostavan. Ostavite urme sa košticom da prenoće u posudi sa vodom. Sutradan odstranite koštice i sipajte smesu u blender, izblendajte i pijte kao sok.

Check Also

BEZ NJEGA ORGANIZAM GUBI FUNKCIJE: DR NESTOROVIĆ IZDAO VAŽNO UPOZORENJE- OVO MORATE UZIMATI SVAKOG DANA!

Dr Branimir Nestorović je dao važan savet i otkrio koje greške često pravimo, a čije …