Home / ZDRAVLJE / PAŽNJA: Kada pogledate u belu površinu, vidite li mrlje, tačke ili plutajuće niti?

PAŽNJA: Kada pogledate u belu površinu, vidite li mrlje, tačke ili plutajuće niti?

oko- bolPrimetite li naglu navalu takvih plutajućih čestica, praćenu bljeskovi svetlosti ili vam se potom dogodi trenutni gubitak vida, odmah posetite oftalmologa.

Nije neobično nakon gledanja u belu površinu (na primer zid) videti mrlje, tačke, plutajući niti ili slično, no zabrinuti se ipak treba u jednom slučaju. Naime, lekari koji rade za američku akademiju oftamologije objasnili su što su to tamnosive tačkice ili pak sitne niti koje „plutaju“ pred našim očima.

Reč je o promenama unutar oka. Prednje dve trećine očne jabučice ispunjene su želatinastom materije vitreous, što bi u prevodu značilo staklasto telo.

Pokušate li se koncentrisati na njih, plutajući će se čestice početi kretati prema periferiji oka. Reč je dakle o promeni staklastog tela u kome dolazi do pojave sitnih čestica koje su najčešće sastavljene od vlakana kolagena.

Te čestice plutaju po Vitreous, zaustavljaju svetlost koja dolazi kroz zenicu i bacaju senku na mrežnjaču te na zadnji deo oka. To što vidite zapravo su spomenute senke.

U ovom slučaju, obratite lekaru

Primetite li naglu navalu takvih plutajućih čestica, praćenu bljeskovi svetlosti ili vam se potom dogodi trenutni gubitak vida, odmah posetite oftalmologa. Takve pojave mogu da signalizira upalu, krvarenje, posekotinu ili odvajanje mrežnjače. Sve te promene mogu se adekvatno lečiti primete li se odmah. Važno je da reagujete povremeno.

Šta je zapravo staklasto telo?

Staklasto telo ili Vitreuši (lat. Corpus vitreum) ispunjava potpunu unutrašnjost oka. „Njegova je uloga optička jer je ono prozirno pa propušta svetlost, kao i mehanička, tj. Održavanje stalne napetosti i veličine očne jabučice.

Sastoji se od 99 posto vode u kojoj su otopljene razne materije, na primer protein vitrezin. On je vlaknaste građe i oku nevidljiv, osim u nekim stanjima kad postaje vidljiv i stvara oblike crtica i niti koje nam prividno lete pred očima”, objašnjavaju stručnjaci na kontaktne-lece.eu.

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …