Home / ZDRAVLJE / PAŽNJA! OVE NAMIRNICE OBAVEZNO IZBEGAVAJTE PRED ODLAZAK NA SPAVANJE!

PAŽNJA! OVE NAMIRNICE OBAVEZNO IZBEGAVAJTE PRED ODLAZAK NA SPAVANJE!

San na oči ne dolazi … Ako je to i vaš slučaj, možda je vreme da otkrijete šta to radite pogrešno …

hrana-pred-spavanje

Jedno američko istraživanje otkrilo je povezanost između ishrane i kvalitetnog sna i ponudilo ključna saznanja o tome na koji način poboljšati spavanje, objavljeno je u stručnom časopisu „Journal of Clinical Sleep Medicine“.

Prema rezultatima istraživanja američkih naučnika, za dubok i miran san u obroke treba uključiti vlaknaste namirnice i izbegavati konzumaciju masne i zašećerene hrane. Lekar Mari Pjer Sent Onz, glavni autor istraživanja, tvrdi da unos nezdrave hrane tokom samo jednog dana može značajno da smanji kvalitet sna.

Sent Onz je sa kolegama pratio ciklus spavanja 26 odraslih osoba starih 35 godina. Trinaest žena i 13 muškaraca je proveo pet noći u laboratoriji, a izmereno je da su prosečno spavali sedam sati i 35 minuta.

Prva četiri dana svi su konzumirali kontrolisanu hranu koju su im pripremili nutricionisti, bogatu vlaknima i proteinima i sa malo zasićenih masnoća. Poslednji dan su jeli hranu po sopstvenom izboru, većinom s više zasićenih masnoća, s mnogo više šećera i siromašnu vlaknima.

Trećeg dana istraživanja sprovedena je polisomnografiju – dijagnostički postupak kontinuiranog, celonoćnog snimanja vitalnih parametara, tokom koje se prati disanje, rad srca, krvni pritisak, nivo kiseonika u krvi, pokreti mišića, moždana aktivnost i kvalitet i struktura sna.

Naučnike je iznenadilo saznanje da je posle samo jednog dana konzumiranja hrane po vlastitom izboru san bio poremećen. Naime, dok su jeli namirnice koje su im davali nutricionisti, ispitanici su brže tonuli u san – u roku od 17 minuta, u odnosu na 29 u sklopu uobičajenih životnih navika.

Ustanovljeno je i da je povećana konzumacije šećera poslednjeg dana ispitivanja bilo povezano s češćim prekidima sna.

Istraživači su zaključili da bi zdravom ishranom između 50 i 70 miliona stanovnika SAP, koji tvrde da spavaju loše, mogli da poboljšaju noćni odmor.

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …