Home / ZDRAVLJE / PET ČESTIH RAZLOGA: Evo zašto vas vagina svrbi, i šta znači koji simptom..

PET ČESTIH RAZLOGA: Evo zašto vas vagina svrbi, i šta znači koji simptom..

vaginitis-bolest
Svaka žena zna da nije lak zadatak dopreti do „onih“ delova kada vas zasvrbe, i to je jedan od razloga zašto su toliko frustrirane kada ih svrbi vagina. Pored toga, uvek postoji i strah da nešto ozbiljno nije u redu sa vašom intimnom regijom. Zbog toga vam donosimo pet uobičajenih razloga za svrab vagine.

Bakterijska vaginoza je najčešći uzrok vaginalnog svraba, a uzrokuje je disbalans dobrih bakterija, kao i promena u pH vrednosti vagine. Ovaj svrab je sličan onome koji iskusite kada imate gljivičnu infekciju, osim što je u slučaju vaginoze iscedak vodenkastiji i obično ima neprijatan miris.

Gljivična infekcija je najčešće rezultat disbalansa pH vrednosti u vagini, kaže ginekolog Vendi Aski za portal „Women’s Health“. Ove infekcije može prouzrokovati uzimanje antibiotika, seks, stres ili čak i promena u ishrani. Pored svraba, čest simptom je i beo, gust iscedak.

Kontaktni dermatitis, koji možete dobiti zbog higijenskih proizvoda poput sapuna ili gelova za intimnu negu, ali i kondoma i lubrikanata. To je, kako objašnjava ginekolog Bret Vorli, reakcija na alergiju na neki sastojak u proizvodu.

Uobičajeni simptomi za kontaktni dermatitis su, pored svraba i crvenilo, otečenost i zadebljanje kože na određenim mestima. Mnogo toga može da vam prouzrokuje alergijsku reakciju, uključujući tu i parfemisani toalet papir, tako da, ukoliko ste skloni alergijskim reakcijama, dobro pazite šta koristite od higijenskih proizvoda.

Uostalom, svaki ginekolog će vam reći da se vagina čisti sama, i da zaista nema potrebe da koristite agresivne proizvode.

Ekcem ili psorijaza prouzrokuju crvenilo i svrab u genitalnoj regiji, a pored njih javljaju se i mestimične promene na koži u vidu osipa.

Seksualno prenosive bolesti uglavnom sa sobom, pored niza drugih neprijatnosti, nose i svrab. Zbog toga je važno da uvek koristite kondom. Pored hlamidije, herpesa ili gonoreje, svrab mogu da izazovu i stidne vaši, ukoliko ne depilirate intimne delove.

Za seksualno prenosive bolesti je karakteristično da svrab polako prelazi u peckanje i bol. Tu je i iscedak neprijatnog mirisa, rane na genitalijama, ali i bol tokom odnosa.

(Dnevno.rs)

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …