Home / ZDRAVLJE / POGLEDAJTE SVOJ PENIS: Ako na njemu imate OVO, ostaćete bez dece!

POGLEDAJTE SVOJ PENIS: Ako na njemu imate OVO, ostaćete bez dece!

penisUkoliko je u pitanju varikokela, odmah zakažite pregled kod urologa.Proširene vene testisa, ili varikokela, je stanje u kom se u mošnice sliva više krvi nego što je potrebno, čime se povećava temperatura u ovom delu muškog polnog organa.

Ovo nije dobro za vašu plodnost i na duže staze može dovesti do steriliteta.

Naime, iako se ne smatra bolešću, varikokela može da dovede do niže proizvodnje spermatozoida, smanjiti njihov kvalitet, a u nekim slučajevima čak i uzrokovati totalni sterilitet!

Ovo se može sprečiti blagovremenim javljanjem urologu i to čim primetite ili osetite natečenu venu na penisu ili na jednom od testisa. Ako je ona još i praćena osećajem gorenja, težine ili bola u testisu, odmah zakažite pregled kod lekara.

– Osnovna teorija zašto nastaje varikokela je da vena spermatičkog spleta, koja vodi krv do testisa, nakrivo ulazi u levu bubrežnu venu, odnosno ulazi pod pravim uglom. Drugi razlog je da venski zalisci ne rade kako treba, pa se vene uvećavaju. U oba slučaja dolazi do povećanog zagrevanja testisa zbog čega spermatozoidi gube na kvalitetu – kaže specijalista urologije dr Neven Kapun.

Varikokela pogađa jednu šestinu muškaraca i to najčešće mlađeg uzrasta (između 15 i 25 godina), a u 95 odsto slučajeva problemi se javljaju u levom testisu. Kada se problem javi u samo jednom testisu, iz još neotkrivenog razloga, i drugi testis neće pravilno raditi.

Postoje tri fazea varikokele i od toga zavisi koliko će ona biti primetna – male su primetne samo prilikom napinjanja ili kada nosite nešto teško, srednje se mogu dijagnostikovati opipavanjem testisa ili ultrazvukom, dok su velike vidljive i golim okom.

Ukoliko se primeti na vreme, ova pojava se jednostavno leči prostom hirurškom intervencijom koja ne ostavlja nikakve posledice, piše Ordinacija.hr.

(Srbija Danas)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIVA: DUG ŽIVOT NE ZAVISI NI OD GENA, NI VITAMINA, DVA FAKTORA SU PRESUDNA!

„Mentalna snaga, radoznalost, dobar emotivni život su najvažnije karike u ljudskom životu. Uostalom, monasi koji …