Home / ZDRAVLJE / PREPOZNAJTE SVOJ ”STIL” SPAVANJA I PROVERITE KAKO TO UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE!

PREPOZNAJTE SVOJ ”STIL” SPAVANJA I PROVERITE KAKO TO UTIČE NA VAŠE ZDRAVLJE!

Zanimljivo je da svako ima svoj „stil spavanja“ od kojeg se jako teško odviknuti (što znaju oni koji su to probali). Zašto baš spavate na boku, leđima ili zagrljeni s jastukom, to je pitanje za dublju analizu, ali činjenica je da svaka poza ima svojih loših i dobrih strana.
stil-spavanjaNaime, činjenica je da je zbog kičme najzdravije spavati na leđima. Ako uzmete u obzir da spavate bar šest sati dnevno (što je četvrtina celog dana), onda je jako važno da u ovim satima ne narušavate svoje zdravlje.

Prepoznajte svoj „stil“ spavanja i proverite kako to utiče na vaše zdravlje.

Spavanje na stomaku

Ovo može poboljšati varenje, ali preporučuje se samo ako ste razvili tehniku disanja kroz jastuk. Inače, spavanje na desnoj ili levoj strani lica učiniće tu stranu opuštenijom, bore će se pojaviti pre vremena, a vrat će trpiti veliki pritisak tokom noći. Samo zamislite da ceo dan držite glavu okrenutu za 90 stepeni! Takođe, ovakav položaj glave može izazvati bolove u leđima, jer lumbalni deo kičme nema oslonac. Međutim, ako hrčete, a niste još osetili hronične bolove u leđima i vratu, isprobajte ovu pozu, samo izaberite jako tanak jastuk.

fetus položaj

Ovaj položaj je omiljen kod 60 posto ljudi, no mana ove poze je ta što u sklupčanom položaju sa skupljenim kolenima i bradom na dole dosta toga nezdravog radite kičmi i vratnom delu. Šta ste više sklupčani više smanjujete duboko disanje, tj. Ono je ograničeno. Međutim, smatra se da je spavanje u fetus položaju dobro za ljude koji imaju problem s hrkanjem i za trudnice. Neki psiholozi kažu da su osobe koje spavaju u položaju fetusa stidljivije i osećajnije.

Spavanje na boku sa rukama uz telo

Ovaj položaj tela tokom spavanja pruža najbolji oslonac kičmi, držeći ju u pravilnom i prirodnom položaju. Na ovaj način smanjuje se bol u leđima i manje su šanse da se na kratko prekine disanje (apneja). Mana ove poze je ta što doprinosi bržem starenju kože, loše utiče i na pojavu bora i držanje grudi.

Spavanje na boku sa rukama sa strane

Kao i u slučaju prethodne poze, ovakav „stil“ spavanja dobar je za kičmu i jednako na telo deluje sila gravitacije. Međutim, ovakvo spavanje na boku može izazvati bolove u rukama i ramenima, a položaj u kojem su ruke još i raširene dodatno povećava pritisak na ramena. Ko ovako spava, verovatno je sumnjičav i životu prilazi sasvim racionalno.

Desni ili levi bok

Strana na kojoj spavate takođe ima veliki uticaj na organizam i zdravlje. Ako spavate na desnoj, velike su šanse da se borite sa žgaravicom, dok spavači na levoj strani pritiskaju jetru, pluća i stomak, ali i umanjuju šanse da ih muči želučna kiselina (nema boli pri gutanju, povraćanja, gorušice). Međutim, spavanje na levom boku doktori preporučuju ženama u drugom stanju, jer ovaj položaj podstiče bolju cirkulaciju fetusa.

položaj vojnika

Smatra se da je spavanje na leđima sa rukama pored tela najbolji položaj tela za zdravlje kičme i vrata, pod uslovom da ne stavljate previše jastuka. Međutim, mana ove poze su pojave hrkanja i apneje (privremen prestanak disanja).

morska zvezda

Spavanje na leđima sa raširenim rukama, bilo da su ruke iznad jastuka ili ne, odlično je za kičmu i ne doprinosi brzom starenju kože i stvaranju bora. Međutim, položaj „morske zvezde“ takođe potiče hrkanje i izaziva problem sa vraćanjem želučne kiseline. A ako su ruke iznad jastuka, stvarate pritisak ramenima koji može dovesti do bolova.

U zagrljaju sa jastukom

Bez obzira u kojem položaju spavate, sigurno je da ćete jutro dočekati odmorniji i sa manje bolova ukoliko noć provedete u zagrljaju sa jastukom.

(Dnevno)

Check Also

DOKTOR NESTOROVIĆ UPOZORIO NA OPAKU BOLEST: TRI STVARI KLJUČNE ZA NJEN NASTANAK

Doktor Branimir Nestorović tvrdi da se nedovoljno kretanje, loša ishrana i hronični stres po pravilu …