Home / ZDRAVLJE / Problemi s probavom- Evo kako ih rešiti..

Problemi s probavom- Evo kako ih rešiti..

Hrana koju jedemo sadrži nutrijente koji služe za rast, obnovu i razvoj tela, a pružaju nam i energiju za svakodnevne aktivnosti. Varenje je proces razlaganja te hrane na prostije faktore: vitamine, minerale, proteine, ugljene hidrate, masti i ostale hranljive materije. Ako probava ne funkcioniše kako treba to se može odraziti na celo telo. Zamislite motor koji ne iskorišćava gorivo kako treba.

500

Šta pomaže kod blažih probavnih smetnji?
Ako se radi o blažim probavnim smetnjama poput nadutosti, povremene retke stolice ili grčeva u stomaku mogu vam pomoći sledeće stvari:

probiotici (ovo su dobre bakterije koje nam pomažu u razgradnji hrane i pomažu protiv nadutosti i proliva. Nalaze se u jogurtu i kiselom kupusu, a možete ih kupiti iu kapsulama u apoteci)
jedite manje šećera (ako imate osetljiva creva i narušenu crevnu floru smanjite upotrebu šećera jer njime se hrane loše bakterije)
jedite sporije (prebrzo jedenje može uzrokovati probavne smetnje poput podrigivanja i nadutosti jer ako jedemo brzo najčešće pojedemo više nego što nam treba, hrana dolazi u želudac nesažvakane, a tu je i određena količina vazduha koja prouzrokuje podrigivanje)

jedite manje masnoća (iako masti same po sebi nisu loše i neophodne su za mnoge telesne procese, njihovo varenje traje najduže i smanjivanjem masti u ishrani možete malo rasteretiti svoj probavni sistem. Naročito je teško svariti masnu prženu hranu.)

eliminacija (pratite nakon kakve hrane se osećate loše i izbacite hrane koje vam prave probleme)
razmislite o prirodnim lekovima i suplementima (danas se većina prirodnih lekova može naći kao preparat u kapsuli za koji ne treba lekarski recept. Npr. možete u apoteci ili na internetu kupiti đumbir u kapsulama koji je naročito dobar protiv mučnine i povraćanja. Ulje peperminta pomaže osobama koje imaju iritabilnim crevo sa prolivima. Tu je i kurkuma koja pomaže kod gastritisa i čireva)

prestanite pušiti (ako pušite cigarete to utiče na varenje, ai na ostatak vašeg tela)
smanjite stres u životu (odvojite deo dana za odmor, meditaciju, masaže, kupke i druge načine opuštanja jer nervozna glava često znači i nervozan stomak)
Kako otkriti šta ne valja s mojom varenjem?

Objasnimo prvo na kratko kako probava radi. Hrana se počinje razlagati već u ustima žvakanjem, a gutanjem prolazi kroz jednjak i stiže u želudac. Tu se luči jaka kiselina koja hranu nakon sat-dva pretvori u gustu kašu koja se ispušta u tanko crevo. U tankom crevu se odvija upijanje sve nutrijenata, a na posletku suvišni delovi završavaju u debelom crevu. Na tom putu takođe ulogu igraju i jetra, žuč, pankreas i drugi organi.

Ako se bilo koji deo ovog procesa poremeti, može doći do velikih problema.

Najčešće vrste probavnih smetnji i bolesti su:

iritabilnim crevo (jedna od najčešćih probavnih bolesti, u nekim državama češća, au nekima rijeđa, zavisno o ishrani. Glavni simptom je proliv ili zatvor, u zavisnosti od tipa bolesti. U Velikoj Britaniji svaka peta žena i svaki deseti muškarac ima iritabilnim crevo. Ovo je bolest koja zahteva drastičnu promenu ishrane kao i upotrebu probiotika ili lekova koje vam propiše doktor)

GERB, gorušica (vraćanje želudačne kiseline u jednjak može biti jako iritantno i bolno iskustvo popraćeno peckanjem u području grudne kosti, a nekad i jednjaka i grla. Izbegavanje kafe, alkohola, čokolade, masne i začinjene hrane može pomoći ali ne tako puno. Najveću pomoć pružaju lekovi koji smanjuju lučenje želudačne kiseline, iako i oni imaju nuspojava i treba ih koristiti u manjim dozama)

preteran rast bakterija u tankom crevu (iako naša creva prirodno sadrže mnogo bakterija, kada se one preterano razmnože u tankom crevu to može prouzrokovati probavne smetnje poput proliva i osetljivosti na određene hrane)
zatvor (svaka deseta osoba ima probleme sa konstipacijom, a ovaj problem se može vrlo lako rešiti promenama u načinu ishrane)

gastritis (upala želudačne sluznice može prouzrokovati simptome poput mučnine, boli u sredini stomaka, nadutosti ili gubitka apetita)
intolerancija na laktozu (otprilike 5 i do 15% belaca ima problema s varenjem mleka, a taj broj je daleko veći kod drugih rasa, npr. čak tri četvrtine crnaca ima problem sa varenjem mlečnog šećera laktoze)

Gore navedeno je samo deo probavnih smetnji i bolesti koje čoveka mogu zadesiti. Tu su još i kronova bolest, malapsorpcija žučne kiseline, crevni paraziti, celijakija (alergija na gluten iz pšenice), čir na želucu, ulcerozni kolitis i druge bolesti. Većina ovih bolesti su teže prirode i verovatno biste saznali do sad da ih imate, ali ako imate česte retke stolice vrijedilo bi se ipak testirati kod doktora

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …