Home / ZDRAVLJE / Promenite 10 navika kojima uništavate svoje bubrege..(VIDEO)

Promenite 10 navika kojima uništavate svoje bubrege..(VIDEO)

Bubrezi su među najvažnijim organima telesnog sistema – filtriraju krv, proizvode hormone, apsorbuju minerale. Posebno su poznati i kao zaštitnici tela od otrova, zato što eliminišu toksine i neutrališu kiseline. Ovaj mali organ dnevno pročisti čak 200 litara krvi. Zbog svega što čine za naše telo, trebali bismo ih čuvati.

500

Promenite 10 navika kojima uništavate svoje bubrege

No istraživanja pokazuju drugačije – bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju. Bolest bubrega pripada grupi „tihih bolesti“, čiji se simptomi neće pokazati na samom početku bolesti, nego kada je situacija već ozbiljna.

Naučna istraživanja i iskustva pacijenata pokazala su da bubrezi godinama mogu obavljati svoju funkciju, ali sa smanjenim kapacitetom. Oštećeni bubrezi mogu raditi i sa samo 20 posto svog kapaciteta, a da ne posumnjamo da s njima nešto nije u redu. Zato su preventiva i pravovremeno delovanje najvažniji, piše Atma.

Rešite se nezdravih navika

Ovo su, prema mišljenjima stručnjaka, 10 štetnih navika koje opasno oštećuju vaše bubrege i koje je potrebno što pre menjati:

1. Manjak vode u organizmu

Najvažniji zadatak bubrega je filtriranje krvi i eliminacija toksina iz organizma. Bubrezima u toj funkciji pomaže tečnost, konkretno voda. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti.

2. Višak soli u ishrani

Zlatno je pravilo – ne više od 5 grama soli dnevno za zdravlje celog organizma. Sve više od toga je previše, i višak će prvi osetiti bubrezi. Kod slanih namirnica, bubrezi rade više jer moraju izlučiti natrijum koji se nalazi u soli. Višak soli utiče i na krvni pritisak te brojne druge bolesti pa je unos soli svakako nužno kontrolisati.

3. Zadržavanje urina

Mnogi izbegavaju koristiti javne toalete ili zbog silnih obaveza odlažu odlazak na toalet. Često zadržavanje urina povećava pritisak na mokraćni mehur, a može dovesti i do otkazivanja bubrega, kamena u bubregu i inkontinencije.

4. Previše šećera

Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno da se poveća nivo proteina u urinu, pokazuju nedavna istraživanja. Protein u mokraći je jedna od prvih znakova poteškoća s bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, čime su bubrezi na stalnom udaru.

5. Manjak vitamina i minerala

Manjak vitamina i minerala preduslov je za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezijum smanjuju rizik od dobijanja bubrežnih kamena pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima svakako uključite u svoju redovnu ishranu.

6. Životinjski proteini

Za zdrave bubrege, ishrana bi trebala obilovati voćem i povrćem. Svaki unos proteina, osobito namirnica životinjskog porekla, dodatno opterećuje rad bubrega. S vremenom, to može dovesti do oštećenja i smanjene funkcije bubrega.

7. Manjak sna

Tokom spavanja, telo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovan san neophodan za oporavak bubrega. Preporuka je između 6 i 8 sati, svakog dana.

8. Previše kafe

Poput soli, i kafa opterećuje bubrege. Kofein može povisiti krvni pritisak, čime su bubrezi pod posebnim stresom, što s vremenom dovodi do njihovih oštećenja. Pijte do dve šolje dnevno.

9. Tablete protiv bolova

Iskustva pacijenata pokazala su da korišćenje tableta protiv bolova (kao što su aspirin, ibuprofen i druge grupe lekova) može dovesti do naglog bubrežne insuficijencije. Birajte radije prirodne metode ublažavanja boli i zaštitite svoje bubrege.

10. Konzumacija alkohola

Bubrezi neće stradati od jedne čaše vina, no preterana konzumacija alkohola dugoročno oštećuje bubrege. Alkohol je toksin kojega bubrezi moraju preraditi i izbaciti. Kao diuretik telu oduzima dragocenu vodu i tako dvostruko nepovoljno utiče na rad bubrega.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ: PREKO DANA JEDITE NORMALNO, POSLE 18 ČASOVA- NIŠTA!

Prema njegovim rečima gladovanje izaziva depresiju i veoma je teško izbegavati hranu, ali postoje alternative, …