Home / ZDRAVLJE / Proverite jeste li i vi među njima: Ove antibiotike pola Srbije uzima uzalud!

Proverite jeste li i vi među njima: Ove antibiotike pola Srbije uzima uzalud!

lekovi
Od sto bolesnika koji su ovih dana zbog bolova u grlu, kašlja ili temperature uzeli antibiotik na svoju ruku, ili su ga dobili od svog lekara, polovina nema ni infekciju ni infektivnu bolest koja bi mogla da opravda uzimanje tog medikamenta.

Na ovo skreže pažnju i upozorava infektolog i predsednik Srpskog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju prof. dr Mijomir Pelemiš, koji podseća na to gde nas može dovesti neracionalna upotreba ovih lekova – Ujedno, apeluje i na lekare da ih ne propisuju tako olako.

– Ljubav prema antibioticima u Srbiji se dugo neguje. Svako zna za “pentreksil”, “baktrim”, “azitromicin”. Građani misle da ovi lekovi mogu sve da izleče, a zapravo ovi lekovi teško da mogu bilo šta da izleče.

Oni su toliko mnogo korišćeni i za ono što treba i što ne treba da su bakterije na ove lekove postale maksimalno otporne.

Ranije se svaka mokraćna infekcija lečila “baktrimom”, a sada to kod velikog broja pacijenata nema nikakvog efekta – navodi Pelemiš za Politiku.

On napominje da se najčešće greši baš u ovo doba godine i zimi kada se antibiotici pogrešno daju za lečenje infekcija koje su izazvane virusima.

– Greši lekar koji propisuje antibiotik pacijentu samo zato što ima visoku temperaturu. Čak i kada je temperatura 39 stepeni, treba prvo dati lek za njeno snižavanje, zatim uraditi najjednostavnije laboratorijske analize krvi i urina, bris guše i nosa, pa se tek na osnovu toga odlučiti za davanje antibiotika – kaže Pelemiš.

Greši se i što se posle tri dana uzimanja antibiotika, a pošto pacijent oseti boljitak, terapija prekida jer se na taj način razvija rezistencija. Umesto toga, antibiotik se pije minimum pet dana, a u proseku od sedam do deset.

Profesor Pelemiš je apelovao i na lekare da ne smeju da neguju “ljubav” prema nekom antibiotiku, već moraju da poznaju “mapu rezistencije” u Srbiji i u svojoj bolnici.

To znači da moraju da znaju koje se bakterije najčešće javljaju u bolnici kod pacijenata koji su imali operaciju na srcu, a koje kod bolesnika kojima je ugrađen urinarni kateter, i koji antibiotici su u Srbiji izgubili svoju moć…

(Politika.rs)

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …