Home / ZDRAVLJE / REŠITE SE SEDIH VLASI JEDNOSTAVNIM RECEPTOM..!

REŠITE SE SEDIH VLASI JEDNOSTAVNIM RECEPTOM..!

Seda kosa je deo naše svakodnevnice, nešto što svi očekujemo ulaskom u zrelije doba, ali jednako tako pojava prvih sedih dlaka predstavlja stres.

Naučnici još uvek sa sigurnošću ne mogu potvrditi razlog nastanka sede kose. Naslijeđe, odnosno ono što na poklon dobijemo od naših predaka velikim delom određuju vreme pojavljivanja prvih sedih vlasi. Dokazano je da na sam folikul dlake uveliko deluje stres, užurban i buran način života, što je razlog da se sede vlasi u zadnjih nekoliko decenija javljaju sve ranije.

Boja naše kose, jednako kao i tena, šarenice u oku, zavisi od količine melanina, pigmenta kojeg proizvode naši malanociti. Ukoliko imamo više melanina, utoliko ćemo imati tamniju put, tamnije oči, tamniju kosu ali najbitnije od svega, ukoliko održimo funkcionalnim naše melanocite, kasnije ćemo početi sijediti.

Koji su to sve krivci sede kose:

Brojna oboljenja, primena nekih lekova, ali i naši poroci, utiču na obolevanje melanocita, njihovo ubrzano propadanje, a samim tim pojavu sedih vlasi. To je sasvim normalan proces kada osoba stari, ali većini predstavljaju fobiju kada se u periodu s nekih 25-30 godina starosti, počnu pojavljivati sede, što je sve češće.

Najčešći uzročnici su:

– lekovi

– pušenje

– Oboljenja štitne žlezde

– vitiligo

– Nedostatak vitamina B 12

– Loša kvaliteta ishrane

– Neadekvatan tretman kose

– stres

Iz gore navednih razloga donosimo Vam recept koji će pomoći regeneraciji kose, vraćanja vitalnosti, elastičnosti, te pomoći obnovi samih melanocita i Vašoj kosi vratiti pigment.

Sastojci:

– 1 kg meda

– 4 limuna

– 3 čena belog luka

– 200 mg lanenog semena

Postupak:

U blenderu dobro izblendati beli luk, limun i laneno seme (ukoliko nemate blender usitniti na neki drugi način), potom dodati med i sve dobro izmešati drvenom kašikom. Dobijenu smesu sipati u staklene tegle i čuvati na hladnom.

Preparat se konzumira tri puta dnevno po jedna kašika (pokušajte drvenom kašikom jer je najmanja rekacija sa sastojcima preparata, metalne svakako iznjegavati).

Na ukusan i jednostravan način pomozimo sebi i rešimo se fobije današnjice. Spriječimo Prijevremni pojavu sedih tako što ćemo život učiniti zanimljivijim, nađimo razlog za osmeh, otjerajmo stres, i naravno pomozimo našim melanocitima da zažive.

(LijekizPrirode.com)
Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …