Home / ZDRAVLJE / REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Hrvatski naučnik i njegov tim na korak od izlečenja jednog od NAJZLOĆUDNIJIH TUMORA (VIDEO)

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Hrvatski naučnik i njegov tim na korak od izlečenja jednog od NAJZLOĆUDNIJIH TUMORA (VIDEO)

Tim naučnika među kojima je i hrvatski stručnjak je na pragu izlečenja jednog od najzloćudnijih tumora današnjice.

Profesor s odeljenja za biohemiju i medicinsku genetiku na Univerzitetu u Torontu dr Igor Štagljar izjavio je u HTV-ovoj emisiji ‘U svom filmu’ kako je sa svojim timom došao nadomak izlečenju raka pluća, piše „Jutarnji list“.

– Došli smo do tog stadijuma da je lek spreman za upotrebu i počećemo da ga primenjujemo i u Hrvatskoj. Sarađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj, rekao je Štagljar.

Put do ovakvog otkrića traje 8-10 godina, međutim u njegovom slučaju trajao je pet godina.

– Primenili smo novu tehnologiju koju smo razvili pre 3-4 godine i s kojom sada možemo proučavati 500-tinak različitih ljudskih bolesti. Ta tehnologija je na neki način svetsko čudo, koje će uskoro biti primenjivano ne samo za pronalaženje leka protiv raka pluća, već u mojoj laboratoriji proučavamo i lekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke – rekao je on.

Štagljar je istakao kako je za tu tehnologiju dobio i nagradu od 3,25 miliona dolara. Oni su mi bili dovoljni da je razvijem na takav nivo da možemo reći kako ćemo za nekoliko godina imati preteče lekova protiv mnogih karcinoma.

Međutim on je rekao da tumore nećemo nikada uspeti da pobedimo.

– Tumori su bolest prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možda ćemo ih jednoga dana razumeti na molekularnom nivou, ali nećemo ih nikada pobediti. Tumori su jako pametni, oni evoluiraju. Kada ih tretiramo određenim lijekom, postaju rezistentni. Uvek moramo biti spremni imati bataljon novih lekova koje ćemo moći proizvesti nakon što su mutacije otkrivene kod pacijenata. Suština celog istraživanja tumora jeste da ih u sledećih 20-30 godina možemo tretirati kao hronične bolesti.

Kaže i da geni imaju mali uticaj na razvoj raka.

– To je samo 9 odsto. Ostalih 91 odsto dolazi iz okoline. Četrdeset odsto svih karcinoma možemo sami sprečiti tako da pazimo što jedemo i pijemo, da se ne izlažemo infekcijama virusa i bakterija i da ne pušimo – naglasio je Štagljar za HTV.

Pogledajte video:

Check Also

NESTOROVIĆ UPOZORIO DA DOLAZE TEŠKA VREMENA: CEO SVET KLJUČA, ALI MI SMO PREŽIVELI I GORE! EVO O ČEMU JE REČ!

Svako ima neki razlog zašto želi da živi i treba da nađe taj razlog, a …