Home / ZDRAVLJE / RODITELJI, OPREZ: Ako vaše dete pravi OVAKVE pokrete, obavezno ga vodite kod lekara! (VIDEO)

RODITELJI, OPREZ: Ako vaše dete pravi OVAKVE pokrete, obavezno ga vodite kod lekara! (VIDEO)

Kada je imao samo 9 meseci, Danielin sin je dobio spazme. Počeo je da nazaduje u napretku, pa je zaboravio reči poput “mama” ili “tata”. Pri tomu je počeo da klima glavom na vrlo neobičan način

spazam-bebaFoto: Amanda Gaddis

Infantilni spazmi javljaju se u dece do godine dana starosti. Pedijatri upozoravaju roditelje kako su vrlo opasni, ako se ne uoče na vreme. Pokreti tela su vrlo suptilni, ali repetitivni.

Lagano klimanje glavom, savijanje u struku, pružanje ruku i nogu prema “van”.

– Većina majki odmah prepozna kako nešto nije u redu. Ukoliko ih ne uočite na vreme, mogu uzrokovati trajna oštećenja na mozgu – upozorava neuropedijatar Džejms Vils.

Kada je imao samo 9 meseci, Danielin sin je dobio spazme. Počeo je da nazaduje u napretku, pa je zaboravio reči poput “mama” ili “tata”. Pri tomu je počeo da klima glavom na vrlo neobičan način.

Pedijatar je smatrao kako je to posledica rasta zuba, koji su baš u to vreme krenuli. Međutim, Daniela je verovala svom instinktu i

otišla sa sinom na hitnu.

U bolnici je neuropedijatar postavio jasnu dijagnozu. Danielin sinčić patio je od infatilnih spazama.

Roditeljima koji sumnjaju kako nešto nije u redu s njihovim detetom, dr. Wheless savetuje da snime njegovo ili njeno ponašanje i to pokažu pedijatru. Osim toga, da li se radi o infatilnim spazmima može se utvrditi i EEG-om.

Infantilni spazmi – poznati i kao sindrom West, dobili su ime po dr. Vilijamu Džejsmu Vestu koji je prvi pokazao pojedinosti vezane za oboljenje 1841. godine, u medicinskom članku – retki su poremećaj koji se obično javlja kod epileptičke dece starosti između 3 i 7 meseci.

Simptomi IS-a uključuju grčeve u nogama i trupu (produženje ili ukrućivanje ruku, nogu, vrata ili trupa) koji se javljaju u grozdovima, inače obrascu hipsaritmije prilikom elektroencefalografije (EEG) te kao psihomotorna retardacija odnosno arest.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Check Also

MORATE ZNATI! NESTOROVIĆ OTKRIO: OVA BAKTERIJA IZAZIVA RAK, SA OVA 2 SASTOJKA, MOŽEMO JE SE REŠITI ZA 6 NEDELJA

Većina lekara i pacijenata misli da ako uzme antibiotik da će sprečiti komplikacije. E to …