Home / ZDRAVLJE / RUSKIM RECEPTOM DO POTPUNOG IZLEČENJA ŠTITNE ŽLEZDE

RUSKIM RECEPTOM DO POTPUNOG IZLEČENJA ŠTITNE ŽLEZDE

zlezda- doktor- lekar- pacijent

Stanje nedovoljnog stvaranja hormona štitne žlezde zove se hipotireoza. Najčešći uzrok hipotireoze je hronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tiroiditis).
Osobama koje pate od ovog stanja, ruska narodna medicina preporučuje sledeći jednostavan recept od samo dva sastojka, koja možete vrlo lako da nabavite.

Priprema

U proleće uberite 15 mladih borovih šišarki (veličine od 3-5 cm)

Samlji ih što je moguće sitnije

Prelijte ih sa 50 ml kvalitetne votke ili domaće rakije i ostavite da odstoje u poklopljenoj tegli deset dana

Nakon toga, procedite tečnost

Konzumacija: Pijte po pet kapi tri puta dnevno. Kura neka traje tri nedelje.

Kako bor utiče na zdravlje

Poznata su nam lekovita svojstva raznih trava, povrća i voća, međutim i zimzeleno drveće ih takođe poseduje. Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u lečenju reume i pročišćavanju disajnih organa, kao i lečenju kašlja i plućnih oboljenja, te hipotireoze.

Bor je je jedan od najrasprostranjenijih četinara i svi delovi ovog drveta imaju lekovita svojstva. Dobra strana bora je što ga ima tokom cele godine, a najdelotvorniji je kada se njegovi lekoviti delovi skupljaju tokom proleća.

Postoje mnoge vrste ovog zimzelenog drveta, a od svih vrsta najčešći na našim prostorima su crni i beli bor. Crni bor se može prepoznati po svojim tamnozelenim iglicama i kupastom obliku svoje krošnje. Beli bor ima iglice srebrnkaste boje i koru narandžasto-braon boje.

Illustration of Thyroid (WebMD, LLC)

Lekovito dejstvo imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šišarke, smola i kora bora. Iglice se koriste sveže, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo je poznato da je lekovitost iglica veća i do 80 odsto, ako se iglice izlome na manje delove, nego cela iglica.

Šišarke bora se upotrebljavaju dok su mlade, veličine od 3-5 cm, jer njihovim daljim zrenjem poprimaju drvenasti oblik i gube sva lekovita svojstva. Mlade šišarke sadrže lekovite gorke i aromatične supstance, bogate su vitaminom C, sadrže lekovitu mirišljavu smolu i veliki broj antioksidansa i dosta eteričnog ulja. Imaju alkalno dejstvo.

Sve ovo ih čini odličnim sastojkom ove moćne ruske tinkture za poboljšanje stanja kod smanjenog lučenja štitne žlezde.

Check Also

SRPSKI NUTRICIONISTA: HOLESTEROL I TRIGLECERIDE NISTE UNELI JEDUĆI SLANINU I ČVARKE, VEĆ OVU HRANU, MISLEĆI DA JE ZDRAVA!

Predrag Nenadić je Doktor prirodne medicine i diplomirani nutricionista. Struku i znanje je usavršavao u …